• DOLAR 32.539
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2485.916
  • ...
Fındık işçilerinin yolculuğu başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fındık sezonun başlamasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu’daki vatandaşlar, Karadeniz’in yolunu tutuyor. Çoğunlukla Batman, Şanlıurfa, Mardin, Muş, Siirt ve Diyarbakır gibi illerden Karadeniz’e giden fındık işçileri, kısa süreli de olsa iş imkânına kavuşuyor. İlk kafileler yola çıkarken, birçok aile de yola çıkmak için kollarını sıvadı.

Üç senedir fındık işçilerine çavuşluk yaptığını belirten H. Metin Şimşek, “19 kişilik bir fındık işçisi grubuyla bu gün inşallah özel tuttuğumuz minibüs ile Ordu’ya gideceğiz. Kalacağımız gün kadar buradan aldığımız malzemelerle yemeklerimizi biz kendimiz yapıyoruz. Geçen seneler güzeldi özellikle gidiş gelişlerimizde bir sıkıntı yoktu. Ama bu sene yollarda biraz sıkıntı olma endişesini yaşıyoruz. Özellikle yaşanan olaylar nedeniyle işçi taşıyan minibüslere saldırılar oluyor. Onun için biraz endişeliyiz. Batman merkez ve ilçelerinden yaklaşık 150 minibüs ile fındık işçileri fındıklara gidecekler. Yetkililerin, yolculuk esnasında işçilerin herhangi bir sıkıntı ve saldırıyla karşılaşmaması için gerekli güvenlik önlemlerini almalarını istiyoruz. Basında çıkan haberlere göre bazı siyasi partiler Karadeniz’e işçi göndermiyor diyorlar. Herkes kendi düşüncesine göre hiç kimse kimsenin ekmeğine mani olmamalıdır.  Orada iki odalı 55 metrekarelik dairelerde 15-20 kişi kalıyor, odaları çok küçüktür.  Çalışma saatleri 07.00 ile 18.00 arasıdır. Fındıklarda 35-40 gün civarı kalacağız.” dedi.

Fındık toplamaya giden lise öğrencisi Sait Kızrak, “Bu sene fındıklara gidişim ilktir. Babama yük olmak istemiyorum. Okul harçlığım olsun genel ihtiyaçlarım olsun kendim karşılamak için fındıklara gideceğim. Duyduğumuz kadarıyla Karadeniz havası güzeldir. Bu nedenle hem çalışmaya hem de gezmeye gitmiş olacağız. Batman’ın kavurucu sıcaklığından bir, bir buçuk aylık kurtulacağız. Yani hem alile bütçeme katkıda bulunacak, hem de tatile gideceğim.” şeklinde konuştu.

Her sene işçi olarak fındığa giden bu sene ise çavuş olarak gideceğini belirten Muhammed Raşid Şimşek, “Üç senedir sezonunda fındık toplamakta, sezon bitince de inşaatta çalışıyorum. Her sene fındıklarda babam çavuşluk yapıyordu. İnşallah bu sene çavuşluğu ben yapacağım. Buradan götüreceğimiz işçiler 16 yaşından gün almış kişilerdir. 07.00-18.00 saatleri arasında günde 11 saat çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Lise 2 öğrencisi Cemal Koral ise şunları söyledi: “Bu gün fındıklara gideceğiz. İlk defa gideceğimden dolaya bende biraz heyecan var. İnşallah kazasız belasız gider döneriz. Okul okuyorum önümüzdeki sezon lise 2'ye gideceğim, okul harçlığımı kazanmak ve aile bütçeme katkıda bulunmak için fındık işine gideceğim. Aileden ben tek fındıklara gideceğim. İlk defa ailemden uzaklara gideceğim. Yaklaşık bir buçuk ay çalışıp döneceğiz.”

Fındık sezonu öncesi inşaatlarda çalıştığını belirten Bilal Şimşek, “Fındıklara gitmemden ilk önce aileme maddi katkıda bulunmak istiyorum. Bu yüzden fındık mevsimi geldiği için fındıklara gideceğim. Fındık mevsiminden önce de fayans işinde çalışıyordum. Mevsimlik iş olarak da aile bütçeme katkıda bulunuyorum.” dedi.    (M. Sait Çelik - İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir