• DOLAR 32.582
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2439.94
  • ...

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), “2015 Sezonu Bursa Siyahı İncir (BSİ) İhracatını Değerlendirme Paneli” düzenledi.

UYMSİB, “2015 Sezonu Bursa Siyahı İncir İhracatını Değerlendirme Paneli” düzenledi. UİB Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele; Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ertuğrul Aksoy’un yanı sıra çok sayıda ihracatçı ve üretici katıldı.

UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güney’in başkanlığını yaptığı panele; Geçmiş Dönem UYMSİB Başkanı ve Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Danışmanı Dr. Salih Çalı, Alanar Firması Ceo’su Yavuz Taner, Balcı Tarım Firması Sahibi Ercan Boztepe, Bazaar Gıda Firması Genel Müdürü Atilla Aydınlı, Özler Tarım Ürünleri Firması Sahibi Özbek Özler, Türkiye Halciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Tavşan ve Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Beyami Uğur konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güney, BSİ’nin Bursa’nın en nadide tarımsal markalarından biri haline geldiğini ifade ederek, BSİ’nin Türkiye’nin genel meyve ihracatında 4’üncü sıraya yerleştiğini söyledi.

Dünya pazarının göz bebeği ‘BSİ’

Başkanı Güney, 2014 yılında BSİ’nin 18 bin ton ile yaklaşık olarak 43 milyon dolarlık ihracata imza attığını belirterek, “BSİ, Tüm incir çeşitleri arasında en nadide tür ve en önemli tarımsal markalardan biri haline gelmiştir. 2014 yılında toplam 18 bin ton ile 43 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan BSİ, doğal olarak üretilmesi sebebiyle tüm pazarların ilgi odağı olmuştur.” şeklinde konuştu.

İhracatın büyük kısmı AB’ye

BSİ’nin son 5 yıl içerisinde en fazla ihraç edildiği ülkeleri de açıklayan Güney, ihracatın ağırlıklı olarak Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldığını söyledi. Güney, “Son beş yıl içerisinde en fazla BSİ ihracatı yaptığımız ülke 5 bin tonun üzerinde bir miktarla Almanya olmuştur. Bunu sırasıyla 3 bin ton ile Rusya, 2 bin ton ile İngiltere, 1.9 bin ton ile Fransa ve 1.4 bin ton ile Hollanda takip etmiştir.” dedi.

Üretimde lider Türkiye

Türkiye’de Ağustos, Eylül ve Ekim aylarını kapsayan üç aylık süreçte incir üretimi olduğunun altını çizen Güney, Türkiye’nin 3 ay süresince 275 bin ton üretim ile dünya sıralamasında liderlik koltuğunda oturduğunu dile getirdi.

Dünyada yaş meyve sebze sektöründe kıyasıya bir rekabetin olduğunu da sözlerine ekleyen Arif Güney, son yıllarda karşılaşılan Ethephon ilacının ve kalıntılarının ihracatın önünde çok büyük bir risk olduğunu ve bu konuda üreticilerin çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı. (İLKHA)