• DOLAR 32.382
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2325.502
  • ...

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Besim Eviz, 2015 yılının ilk 6 ayında işsizlik sigortası verileri ile ilgili İlke Haber Ajansı`na bilgi verdi. 

İşsizlik fonundan nasıl yararlanması gerektiği bilgisini paylaşan Eviz, herhangi bir kişinin işsizlik sigortasından faydalanabilmesi için son 3 yılda 600 prim gününün olması, son 120 gün fiili olarak çalışmış olması ve işveren tarafından iş akdi sona ermiş şartı ile bir kişinin işsizlik fonundan aylık bağlanabileceğini söyledi.

2015 yılının ilk 6 ayında kurumlarına işsizlik sigortası için 541 kişinin başvurduğunu belirten Eviz, bu kişilerin sigortayı hak ettiğini ve toplamında da bu şahıslara 3 milyon 483 bin TL`lik bir ödemenin yapıldığını ifade etti.

İşsizlik sigortasından yararlananların sayısının az olmasının sevindirici olduğunu ifade eden Eviz, şöyle konuştu: “Sigortalı işçi çıkış sayımız geçen seneye göre yüzde 7-8 oranda artmış ancak çok ciddi bir çıkış görünmüyor. Bu sevindirici bir olaydır. İşsizlik sigortasından yararlanan kişi sayısının düşük olması demek işten ayrılmaların az olduğu demektir. Bu anlamda işten ayrılma sayısının düşük olması bizim için sevindiricidir. Her sene 300 ile 500 arasındaki bu çıkış Batman piyasasına göre normaldir.”

Sigortasız çalışan kişilerin bir sebepten dolayı işten çıktıkları takdirde hem işsizlik sigortasından yararlanmadığına ve hem de birçok sosyal haklardan faydalanmadığına dikkat çeken Eviz, işverenin sigortalı olarak işçisini çalıştırması, çalışanın da sigortalı çalışmasının kendi yararına olduğunu kaydetti.(M. Fatih Akgül - İLKHA)