• DOLAR 32.481
  • EURO 34.574
  • ALTIN 2475.186
  • ...
Uzmanlar uyarıyor, `Can kaybı yaşanabilir!`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir süredir mevsim normallerinin 8-9 derece üzerinde seyreden hava sıcaklıkları yaşamı olumsuz etkiliyor. Ülkemizi etkisi altına alan  çöl sıcaklarına karşı uyaran uzmanlar, sağlıklı bireylerin de etkilendiğini belirterek, özellikle kalp, damar ve tansiyon hastaları ile 3 yaş altı ve 65 yaş üstü risk altında bulunduğuna dikkat çekti.

Sıcaklık artışlarına karşı uyarılarda bulunan Dr. Çulhaoğlu özellikle saat 10.00 ila 16.00 arası gerekli olmadığı sürece dışarıya çıkmamaları ve beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Dr. Çulhaloğlu, “Sıcak ve nemli havaların özellikle kalp damar hastaları, hipertansiyon ve kalp yetersizliği olan hastalar için artan riski de beraberinde getirdiği unutulmamalıdır. Vücut ısısını sabit tutan en önemli mekanizma ciltteki kan dolaşımıdır. Cildi besleyen damarlar soğukta büzüşür, sıcakta ise genişler ve bu yolla vücut ısısını korumaya çalışır. Buda kimi zaman kalbin daha fazla mesai yapmasına sebep olur” dedi.

Sıcak havaların bazen can kaybına bile neden olabildiğine de dikkat çeken Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesinden Kardiyoloi Uzmanı  Dr.Afşin Çulhaoğlu  uyarılarını şöyle sürdürdü:

“Özellikle 65 yaş üstü kişilerde her 1 derece sıcaklık artışı, ölüm oranında yüzde 2 artışa sebep olabilmektedir.  Sıcaklık artışları erkeklerde 60-65 yaş, kadınlarda ise 65-70 yaş grubundaki hastaları daha çok etkilemektedir. İlginç olarak hava sıcaklığının 30 dereceyi aşmasıyla birlikte 50-65 yaş arası kişilerin hastaneye başvurma oranları da yükselmektedir. Sıcak havalarda su ve tuz kaybı daha fazla olup, kanın koyulaşmasına sebep olmaktadır. Vücut suyu tutmaya çalışken, damarlarda kasılmaya sebep olabilir. Su tutulunca da tansiyon artabilir, bu da kalbin fazladan çalışmasına sebep olur. Beraberinde kalp yetmezliği hastalarında durum kötüleşip hayati organların kanlanması sonucu, hayatı tehdit edici durumlar oluşabilir” (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir