• DOLAR 32.335
  • EURO 35.126
  • ALTIN 2306.74
  • ...
Siverek'te atık su gaza dönüştürülecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İl genelinde yapmış olduğu Atık Su Arıtma Tesisleri ve Su Arıtma Tesisleri ile dikkatleri üzerine çeken Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü'nün (ŞUSKİ) Siverek ilçesinde bir ilke daha imza attı. İlçenin girişine yapılan ve 10 gün önce hizmete giren Atık Su Arıtma Tesisi, bölgede ve Türkiye'de örnek tesislerden biri.

Tesis sorumlusu ve Çevre Mühendisi Yavuz Selim Boyacı, konu ile ilgili yaptığı açıklamada söz konusu tesisin Avrupa standartlarında olduğunu belirterek, tesise gelen kanalizasyon suyunun öncelikle ızgara odasına gittiğini ve burada kaba malzemesinden arıtıldıktan sonra, yuvarlak havuzlara alındığını, daha sonra suyun içindeki mikropların dibe çökmesi için bekletildiğini ifade etti.

Burada bekleyen suyun açık havuzlara alındığını ve biyolojik arıtmanın yapıldığını anlatan Boyacı şunları kaydetti:

"Burada bekleyen suyun içindeki mikroplar zamanla aşınıyor ve dibe çöküyor. Burada yoğunlaşan çamur daha sonra büyük yuvarlak depoya alınıyor. Burada yaklaşık 15 gün bekletildikten sonra 38 derecede bakteriler ürüyor. Bu bakteriler doğalgaz için kullanılıyor. Buradaki bekleme aşamasında üretilen doğalgaz, jenerasyon ünitesinde yakılarak elektrik enerjisine çevriliyor. Bu enerji tesisin elektrik ihtiyacını karşılayacak, fazlası ile DEDAŞ'a satılacak. Organik bakterilerden arındırılan su ise, dezenfekte edildikten sonra Hacı Hıdır Barajı'na deşarj edilerek sulama amaçlı kullanılıyor." (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir