• DOLAR 32.567
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2439.526
  • ...
Kütükten saz çıkarıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batmanlı 45 yaşındaki saz ustası Ali Adıyaman, kuru kütüklerden hem saz aletlerini yapıyor hem de tamir ediyor.

Aslen Batmanlı olduğunu ama Adana`da doğup büyüdüğünü belirten Adıyaman, evli ve 4 çocuk babası olduğunu ifade etti. Adıyaman, ilkokuldan mezun olduktan sonra eğitimini açıktan devam ettiğini ve dışarıdan 4 yıllık konservatuvar bölümünü okuduğunu söyledi.

Okumuş olduğu konservatuvar bölümü için kendisine bir saz aldığını, aldığı sazın hep bozulduğunu söyleyen Adıyaman, “Sazdan usandığımdan bu işten anlayan bir arkadaşımın yanına geceleri bir iki saat yanına takıldım. Yaklaşık üç sene öyle devam etti. Ufak tefek tamirleri için bu işe başladım. Baktım ki iş hoşuma gitti kendimi bu işte geliştirdim. Okuduğum bölüme yönelmedim bu iş bana daha cazip geldiği için, o günden beri 15 senedir bu işi yapıyorum.” dedi.

Adana`da 14 sene saz imalatı ve tamirinin yanında ders verdiğini belirten Adıyaman, “Saz imalat ve tamiratını Batman`da yapan yok. Saz imalatı ve tamiratı Batman`da bir ilktir. Bu işi senelerce Adana`da, bir senedir de Batman`da yapıyorum. Bu işin hem imalatçısı hem de eğitimcisi olduğum için yetkililerden isteğim bana kurs verme imkanı versinler, gerekirse gönüllü olarak kurs veririm.” şeklinde konuştu. 

Damarlı olan ceviz, dut, ardıç, akça ağaçların kuru kütüklerinden saz yapan Adıyaman, şunları söyledi: “Büyük bir kütüğü dört parçaya bölündükten sonra kalınlık olarak 4 santime 4 milim olarak kesiyorum. Daha sonra sıcak kalıplarda bekletiyorum. Bu kalıplarda J halini alıyor iki parçayı birleştirdikten sonra sazın teknesi oluyor. Sap ile kapak işlemlerinden sonra da parlatma, boyama ve telleri takılıp bitiriliyorum.”

“Sazlar 200 TL ile 2 bin TL arasında değişiyor”

Yaptığı sazların kalitesine göre fiyatlarının değiştiğini söyleyen Adıyaman, “En basit bir eğitim sazı üç dört günde çıkıyor. Daha iyi sazlar olduğu zaman bir ay iki ayı bulan var. Elektronik sazlar ise yapılışları dört ayı buluyor. Yapmış olduğum sazlar 200 TL ile 2 bin TL arasında değişiyor. Bizim 200 TL`ye verdiğimiz sazlar piyasada 400 TL`ye kadar veriliyor.” dedi. (M. Sait Çelik – İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir