• DOLAR 32.602
  • EURO 34.767
  • ALTIN 2498.204
  • ...

Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır’ın tarımsal alandaki durumu hakkında İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır’da yaklaşık olarak 7 milyon dekar tarım arazisi olduğu bilgisini veren Atalar, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında ise 401 bin metre kare alanda 22 sera oluşturulduğunu söyledi.

Tarım alanında Diyarbakır’da ciddi bir üretimin söz konusu olduğunu belirten Atalar, “Diyarbakır’da yaklaşık 7 milyon dekar tarım arazimiz var. Yıllara göre değişmekle beraber 4 buçuk milyonu hububat ekim alanı, 250 bin dekar civarında mısır ve 400 bin dekar civarında ise pamuk ekim alanımız var. Mercimek ekim alanımız ise 450 bin dekar civarında, yıllara göre ortalama 4 bin veya 5 bin dekar eksilmektedir. Burada ciddi bir üretimimiz söz konusu. Son zamanlarda yaptığımız çalışmalarla meyveciliği geliştirmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili çeşitli projelerimizi uyguladık.” dedi.

“7 ayrı türde meyve bahçeleri oluşturuldu”

Meyveciliği geliştirmek için çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Atalar, sözlerine şöyle devam etti: “Diyarbakır, Batman, Siirt Kırsal Kalkınma Projesi ile ilimize, 31 milyon TL hibe kullanımıyla 5 bin 600 dekar alanda 7 ayrı türde meyve bahçeleri oluşturuldu; bağ, badem, ceviz, erik ve nar gibi… Ciddi bir mesafe alındı. Şu an verim aşamasına gelindi. Özellikle kuzey ilçelerimizde tarım alanlarının dar olduğu engebeli arazili yerlerde bu projelere ağırlık veriyoruz.”

“Üretilen sebzeler bölge illerine, Mersin’e ve İstanbul’a gönderiliyor”

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında 401 bin metre kare alanda 22 sera oluşturulduğunu bilgisini veren Atalar, “5 buçuk milyon TL hibe kullanarak bu seralar meydana getirildi. Yaklaşık 10 bin ile 11 bin ton civarında, domates ve salatalık başta olmak üzere, sebze üretimi yapılıyor. Bu sebzeler hem bölge illerine hem de Mersin ve İstanbul’a gönderilmektedir. Bunlar, alternatif enerji kaynaklarını kullanarak yaptığımız seralardır. Önümüzdeki günlerde sera yapımlarımız yine devam edecek.” diye konuştu.

Hisseli tapu meselesi bölgede ciddi bir sorun

Öte yandan hisseli tapu meselesinin de bölgede ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Atalar, son olarak şunları söyledi: “Hisseli tapu meselesi bölgemizde büyük bir sorundur. Her tapuya 100 – 200 civarında hissedar var. İleriki dönemlerde mülkiyet noktasında sorunlarla karşılaşılıyor. Bu nedenle herkese müstakil tapu sağlama çalışmaları devam ediyor. Hissedarlar anlaştığında bu işleri de yapıyoruz. Arazileri parçalanmış olan çiftçileri mümkünse bir araya getiriyoruz. Bunun en büyük faydalarından bir tanesi de her arazinin bir cephesinin yola gelmesinin sağlanmasıdır.” (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)