• DOLAR 32.399
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.275
  • ...
`Süreçte sadece PKK`nin muhatap alınması büyük bir hataydı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çözüm  sürecinin sekteye uğraması ve bundan sonra atılacak adımlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eğitim Bir Sen Ceylanpınar Temsilcisi Mustafa Turan, süreçte sadece PKK`nin muhatap alınmasının büyük bir hata olduğunu söyleyerek, Kürtlerin bu güne kadar mağdur edildiği hususların, bölgenin her rengini temsil eden parti, hareket, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleriyle istişare edilerek ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Kürtlerin yok sayılarak asimile edilmeye çalışıldığı sorunun bu günün sorunu olmadığını ve bu durumun geçmişinin de olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Turan, “ Türkiye`nin sınırları belli olmuş ve Kürtlerin yaşadığı topraklar (Kürdistan) Türkiye, Suriye, Irak ve İran devletleri arasında paylaşılmıştır. Bu ülkelerin, batı yanlısı rejimleri ulusçuluk düşüncesini resmi politika haline getirmiş, Kürtler yok sayılmış, ezilmiş ve asimile edilmeye çalışılmıştır. Batının yüz yıl önce İslam dinine bağlılıklarıyla ünlenmiş Kürtlere biçmiş olduğu kader budur.” ifadelerini kullandı.

“Kürt sorunu PKK sorunu olarak algılandı”

Çözüm süreci adı altında başlatılan ve PKK`nin tek muhatapmış gibi yürütülen süreçte PKK`nin silah bırakmadığı gibi sahadaki sempatizanlarını da silahlandırdığını belirten Turan, “Kürt sorununun, PKK sorunu olarak algılandığı bu süreç, PKK ve PKK`ye yakın olan BDP/HDP ile yürütülmüştür. Hükûmet, PKK`ye silah bıraktırarak kendince bu sorunu çözeceğini düşünmüştür. Ancak silahları bırakma kararının, PKK`nin uluslararası güçlere rağmen, tek başına verebileceği bir karar olmadığı düşüncesindeyim.  Nihayetinde öyle de olmuştur. PKK, silah bırakmadığı gibi PKK sempatizanları da rahatlıkla silahlanmış ve şehirler dâhil yerleşim yerlerinde silahlı insanlar boy gösterebilmiştir.  Dolayısıyla bölge fiili olarak PKK`ye terk edilmiştir izlenimi verilmiştir.” şeklinde konuştu.

 “6-8 Ekim saldırılarında işlenen cinayetler doğru dürüst kınanmadı”

6-8 Ekim Kobani bahaneli saldırılarda işlenen cinayetlerin doğru dürüst kınanmadığını hatta PKK tarafından sahiplenildiğini belirten Turan, HDP`nin bu saldırılar sonrası yakalananların davalarına müdahil olarak tutuklular için avukat tahsis ettiğini belirtti.

Turan, “Son zamanlarda işlenen cinayetler Hükûmetin sabrını artık taşırmış ve Hükümet`i, PKK`nin silah bırakmayacağı konusunda kesin inandırmıştır.”dedi.

Kürtlerin yüz yıllık sorunlarının PKK sorunu olarak görülmesinde Hükümetin hata yaptığını söyleyen Turan, Kürt Meselesinin yüz yıllık bir geçmişi olduğunu ve birikmiş olan bu sorunların sadece PKK sorunu olarak görülmesinin büyük bir hata olduğunu vurguladı.

Turan, “Hükümet, PKK`nin silah bırakmasını birinci hedef yaparak muhataplarını PKK ve Öcalan, BDP/HDP ve PKK olarak tayin etmiştir. Bu konuda Hükûmet, güvenlik güçlerinin öldürülmemesini sürecin başarısı olarak gördü. Bu konuda PKK ve yandaşlarının sivil insanlara saldırmasını, onları öldürmesini tahammül sınırlarını zorladığı halde görmezden geldi. Bu da PKK alt yapılanmalarının halk içinde çok güçlenmesine ve etkin olmasına neden oldu. Bu süreç içinde PKK kendini hem moral hem eleman açısından iyice beslemiştir. Hükûmet, bu süreci yürütürken doğru yaptığına inanıyordu. Ama bugün yanlış yaptığını kendisi de kabul ediyor.” Şeklinde konuştu.

 “Hükûmet bölgenin her kesimiyle görüşmelidir”

Hükûmetin, bölgenin  her kesimini temsil eden parti, hareket, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleriyle görüşmesi gerektiğinin altını çizen Turan, yaşanan bu başarısız süreçten sonra, Hükûmetin çözüm süreci üzerinden HDP ve PKK ile ağız dalaşına, söz kavgasına girmeden asıl muhatapları olan Kürt halkını dikkate alarak bu süreci daha kararlı ve olması gerektiği şekliyle yürütmesi gerektiğini söyledi.

“Amerika Türkiye`yi istediği alana çekmiştir”

Amerika`nın, Türkiye`yi istediği alana çektiğini belirten Turan, bu gün gelinen noktada Türkiye`nin, PKK sorununu halledemediği gibi Suriye bataklığına da saplanmak gibi bir durumla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Turan, “Çok kayıp verme endişesiyle bir kara operasyonunun düşünülmediğini düşünüyorum. Hem de önümüzde büyük ihtimalle seçim vardır. Seçim öncesinde dökülecek kandan kimlerin nemalanacağını Ak Parti Hükûmeti iyi biliyordur diye düşünüyorum.” İfadelerini kullandı. (Mustafa Kaynak – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir