• DOLAR 32.555
  • EURO 34.931
  • ALTIN 2429.938
  • ...
'İktidar olmak isteyen kesimler dershaneciliği bu aşamaya getirdi'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili Anayasa Mahkemesine CHP’nin yaptığı itirazın kabul edilmesi ve son süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Eğitimci Yahya Uğraş, dershanelerin kapatılmasının doğru olmadığını, Türkiye’de iktidar olmak istiyorum diyen kesimlerin dershaneciliği bu aşamaya getirdiğini ifade etti.

Dershaneciliğin Türkiye’de çok eskiye dayanan bir sistem olduğunu belirten Uğraş, dershaneciliğin milli eğitime bir alternatif olmadığını, tam tersine ihtiyaçtan doğduğunu ve dershanelerin kapatılmasının doğru bir adım olmadığını söyledi.

Dershaneler ile ilgili yasanın çıkmasından sonra büyük bir kısmının temel liseye dönüştürme kararı alındığını vurgulayan Uğraş, “Bu karar sonucunda hazırlıklarını ona göre yaptılar. Ancak Türkiye’de dershanelerin kapatılmaması için Anayasa Mahkemesi’ne itiraz edildi. Anayasa Mahkemesi de bu konuda kısa bir sürede karar alması gerekirken, bunu çok öteledi. Bunun için anayasa başkanı Haşim Kılıç bile emekliliği dolmadan önce emekli olma kararı aldı. Bu işi kendisinden sonra gelen başkana devretti.” ifadelerini kullandı.

“Dershanelerin kaldırılması doğru değildir”

Dershanelerin özel liselere çevrilmesinin de farklı sıkıntılar doğurduğunu ifade eden Uğraş, özel liselerin fiyatının çok yüksek olduğunu belirttikten sonra sözlerine şöyle devam etti: “8 bin TL karşılığında özel liseler kayıt yapmaktadır. Normal sıradan bir vatandaş bunu ödeyemez. Kamuoyunda ‘özel okullara çocuklarınızı gönderin biz gereken desteği vereceğiz’ söylemleri, vaatleri varsa da esasında bu yerini bulmuş bir açıklama değildir. Ödenecek miktar 3 bin TL civarında bir rakamdır. Geriye kalan ücret velinin cebinden çıkacak. İhtiyaca binaen dershanelerin kaldırılması doğru değildir. Türkiye’de iktidar olmak isteyen kesimler dershaneciliği bu aşamaya getirmeye neden oldu. Bunu bir kavganın sonucu olarak değerlendiriyoruz. Fakat bu kavga belli bir kesimle yaşanırken genelleştirildi, umumileştirildi, herkese mal oldu.”

 “Özelikle dar gelirli ailelerin yaşayacakları sıkıntı büyük olacaktır”

Uğraş, özelikle dar gelirli ailelerin yaşayacakları sıkıntının büyük olacağına belirterek, “Çünkü teşvik herkese çıkmıyor. Şartları, kriterleri taşıyanlara çıkıyor. Ailenin maddi durumu düşükse ve öğrencinin başarı durumu iyiyse belli puanlama sistemi vardır. Buna göre verilecek fakir aile puanlaması yüksek olsa bile, parası yok ki versin. Bu manada dershaneciliğin olması mı, olmaması mı, hangisi vatandaş açısından daha faydalı? Biz diyoruz ki, dershanelerin iktidar tarafından kabul görmesi lazım.” diye konuştu. (Emrah Deniz/Hamza Adiyaman- İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir