• DOLAR 32.377
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2325.811
  • ...
`Madde bağımlılığına karşı çocuklarımıza sahip çıkalım`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye genelinde sigara, alkol, uyuşturucu ve benzeri maddelere bağımlılık oranları artarken bu maddeleri kullananların yaşı ise ilkokul seviyelerine kadar düştü. Adana`da uyuşturucu madde kullanım oranının, Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çeken Yeşilay Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, ebeveynleri çocuklarına sahip çıkmaları konusunda uyardı.

İlke Haber Ajansına (İLKHA) konuşan Yeşilay Adana Şube Başkanı Aslanbaba, kötü arkadaş ortamının gençleri madde bağımlısı yapan ilk basamak olduğunu vurguladı. Aslanbaba, “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” şeklindeki sözün çok doğru bir ifade olduğunu belirtti.

“14-19 yaşları arası gençlerin yüzde 10`u madde kullanıyor”

Türkiye genelindeki madde bağımlılık oranlarını paylaşan Aslanbaba, “Madde bağımlılık yaşı ilkokul seviyelerine kadar düşmüş durumda. 2014 Yılı Türkiye Uyuşturucu Raporu`ndaki istatistiki veriler, uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığının ürkütücü boyutlara ulaştığını ortaya koymakta. Yine resmi araştırmalara göre, 14-19 yaş arasındaki gençlerin yüzde 30`unun sigara, yüzde 20`sinin alkol ve resmi olmayan ancak gerçek verilere göre yüzde 10 oranında da uyarıcı madde diye bilinen uyuşturucu ve diğer maddeleri kullanıyor. Toplum, aile ve birey olarak gerekli tedbirleri alamazsak bunun neticesinde toplumumuzda inanılmaz bir şekilde çözülme başlayacaktır.” şeklindeki ifadelerle durumun vahametine dikkat çekti.

“Çocuklarımızın kimlerle arkadaşlık ettiğine dikkat edelim”

Türkiye genelinde sigara, alkol, uyuşturucu ve benzeri maddelere bağımlılık oranlarının artarken bağımlılık yaşının ise ilkokul seviyelerine kadar düştüğüne dikkat çeken Aslanbaba, “Buradan ebeveynlere seslenmek istiyoruz.  Çocuklarının okulda ve dışarıdaki arkadaş çevrelerini takip etsinler, kimlerle arkadaşlık ettiklerine dikkat etsinler. Çocuklarının geleceğinin kararmaması adına bu çok önemli.” dedi.

“Kötü arkadaş madde bağımlılığında ilk basamak”

“Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” şeklindeki sözün çok doğru bir ifade olduğunu dile getiren Aslanbaba, “Kötü alışkanlıklara bulaşmış çocuklarımıza, gençlerimize baktığımızda maalesef bulundukları arkadaş ortamları ile eğlence ortamlarının bunda ilk basamağı oluşturduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla çocuklarımızın, gençlerimizin kimlerle arkadaşlık yaptığı, nerelerde zaman geçirdiği bizce bilinmesi gereken çok önemli bir durumdur. Biz Yeşilay olarak zaman zaman yaptığımız eğitimlerde, toplantılarda, seminerlerde ebeveynlerimizi mutlaka bu konularda uyarıyoruz. Çocuklarımız, anne ve babadan ziyade arkadaşları ile bir takım konuların, bir takım gelişmelerin farkına varıyorlar. Bu noktada arkadaş çevresi çok önemli.” sözleri ile aileleri bu konuda dikkatli olmaya çağırdı.

“Madde kullananların suça karışma oranları çok yüksek”

Uyuşturucu madde bağımlısı olan gençlerin suça bulaşma oranlarının da buna paralel olarak ciddi oranda arttığını vurgulayan Aslanbaba, “Gerek Dünya gerekse Türkiye`de açıklanan istatistiki verilere göre; bağımlılar, en çok suça bulaşanlar arasında yer alıyor. Özellikle zehir tacirleri ya da suç çeteleri, bu tür bağımlı gençleri daha çok kullanmakta. Çünkü bu gençler daha kolay kullanılabiliyor.” diye belirtti.

“İkram edilen çikolatanın içinde bile uyarıcı madde bulunabilir”

Gençlerin, tanımadıkları kişiler tarafından kendilerine verilen yiyecek ve içecek türü şeylerden sakınmasını da isteyen Aslanbaba, “Bazı suç çeteleri, bu tür şeylerle çocukları çok kolay madde bağımlısı yapabiliyor. Buradan çocuklarımıza sesleniyoruz, tanımadığınız kişilerden size sunulan şeyleri yiyip-içmeyin, kullanmayın. Çünkü size ikram edilen, bir çikolatanın bir şekerin içerisinde madde bulunabilir. Onun içinde ne olduğunu bilemezsiniz. Bir müddet sonra o maddenin bağımlısı haline gelirsiniz ki artık iş işten geçmiş olur. Hem kendi hayatınızı, hem de ailenizi zora sokan durumlarla karşılaşırsınız.”şeklinde uyarılarını aktardı.

“Çocukları bağımlı olan birçok ailenin dramına şahit olduk”

Madde bağımlısı birçok genç ve bunların aileleri ile tanışıp yaşadıkları sıkıntı ve olumsuzluklara şahit olduklarını anlatan Aslanbaba, “Çocukları uyuşturucu ve madde bağımlısı olan bu yüzden öyle dramlar yaşayan aileler var ki, durumları insanı çok üzüyor. Madde bağımlısı gençlerin belli aralıklarla girdikleri krizler oluyor. O kriz anları aileler açısından, ailenin huzuru açısından çok kötüdür. Kriz anında o maddeyi istiyorlar. Onu alarak mutlu ve huzurlu olacaklarını, sağlıklarına kavuşacaklarını sanıyorlar. Oysa böyle bir şeyden asla bahsedemeyiz. Çünkü her defasında alınan o etken madde, o kişiyi bataklığın içine biraz daha çekmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Bağımlı gençlerimizin tedavi olmalarını sağlayalım”

Yakından tanıdığı bir ailenin çocuklarının da madde bağımlısı olması nedeniyle kendilerine başvurduğunu dile getiren Aslanbaba, “Benim tanıdığım maddi durumları da gayet iyi bir aile, bir gece yarısı beni arayarak çocuklarının uyuşturucuya bulaştığını ve yardım istediklerini söyledi. Evlerine gittiğimde ailenin çocuklarından dolayı o kadar çok bunaldığını gördüm ki, anlatılamaz. Artık çocuklarının krizlerini çekemez hale geldiklerini, doktora gidelim taleplerini reddettiğini bunun ise hayatı kendilerine zehir ettiğini söylediler. Bu aile ile ilgilendik, gençle konuşup onu tedavi konusunda ikna ettik. Tedavi olunca madde bağımlılığından kurtuldu. Şu anda normal yaşamına döndü, hatta evlendi, şimdi çoluk-çocuğuyla güzel bir hayatı var. Bu sadece bizim tanıdığımız bir aile idi, buna benzer sayısız aile var. Madde kullanan çocuklarımızı, gençlerimizi sahiplenelim, tedavi olmalarını sağlayalım. Bu noktada ailelere, STK`lara ve devlete büyük görevler düşmekte. Bu gençlerin tedaviye, ilgiye ihtiyacı var.” dedi.

“Bizi arayıp yardım talebinde bulunabilirler”

Bağımlılığın psikolojik bir rahatsızlık olduğunun altını çizen Aslanbaba, Yeşilay olarak madde bağımlısı gençler ve onların ailelerine şöyle seslendi: “Bağımlı olan gençlerimize tedavi olmalarını tavsiye ediyoruz. Bu ve benzeri rahatsızlıklardan dolayı yıkılmış, perişan olmuş ailelere de çağrıda bulunmak istiyoruz. Lütfen madde bağımlısı çocuklarımızı, gençlerimizi toplum dışına itmeyelim, onları kazanma yoluna gidelim. Tedavi olmaları için sağlık kuruluşlarına başvuralım. Bu noktada Yeşilay Cemiyetimizi arayıp yardım talebinde bulunabilirler. Yeşilay Danışmanlık Merkezinin (YEDAM) 4447975 numaralarını arayarak uzman psikologlardan destek alabilirler.

Cemiyetimizin geçen yıl başlatmış olduğu bir projeyi sizler aracılığı ile paylaşmak istiyorum. Türkiye genelinde 450 formatör arkadaşımızla beraber yaklaşık 20 milyona yakın öğrencimize yönelik sigara, alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddelerle alakalı ‘Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı` başlattık. Bu programın birinci etabı, okullarımızın ikinci döneminde verildi. Yeni eğitim yılında da bu programlarımız okullarda devam edecek. Madde bağımlılığının önüne geçmek için bu ve benzeri eğitimlerimiz devam edecek.”

“Bağımlı gençlerimizi topluma kazandırmak görevimizdir”    

Son olarak Yeşilay Cemiyetinin madde bağımlılığı ile mücadele konusunda herkesin ulaşabileceği bir kurum olduğunu ifade eden Aslanbaba, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Kurum olarak ebeveynlerimize, büyüklerimize, sivil toplum örgütlerine, kanaat önderlerine buradan şu çağrıda bulunmak istiyoruz; lütfen geleceğimiz olan çocuklarımıza, gençlerimize sahip çıkalım. Onları hata yapabilen her zaman kusur işleme potansiyeline sahip insanlar olarak görelim ama asla onları dışlamayalım. Hatalar, kusurlar olabilir ama onları affetmek, bağışlamak ve topluma kazandırmak bizim görevimizdir.” (Ayhan Kaya - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir