• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Engelli vatandaşlar ücretsiz ulaşım istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) ve Bitlis Merkez Engelliler Derneği (BİMED) Başkanı Ahmet Koçyiğit, yetkililerin engelli vatandaşlara sahip çıkmadıklarını ileri sürerek şehiriçi ulaşımlarda ücretsiz faydalanmak istediklerini dile getirdi. Engelli vatandaşların toplumdan dışlandığı iddiasında bulunan dernek yetkilileri, bu sorunun bir an önce çözülmesi için gerekli adımların ivedilikle atılmasını istediler.

Bitlis merkez ve ilçelerinde yaklaşık 5 bin engelli vatandaşın olduğunu belirten Ahmet Koçyiğit, Türkiye’nin birçok ilinde engelli vatandaşların ücretsiz ulaşımdan faydalandığını dile getirerek bu sistemin Bitlis’te de uygulanmasını istedi.

“Her birey bir engelli adayıdır”

Her bireyin bir engelli adayı olduğuna dikkat çeken Koçyiğit, “Her birey bir engelli adayıdır. Engelli vatandaşlarımız bu toplumun birer fertleridir. Bu fertlere sahip çıkılmalıdır. Engelliler toplumdan dışlanmamalı bilakis topluma kazandırılmalıdır. Ama gelinen noktaya baktığımızda hala engelli vatandaşlarımız birçok sorunla karşı karşıyadır. Kimse gerçek anlamda bu sorunlara eğilmemektedir. Engelli vatandaşlar, 3 ayda bir verilen engelli maaşıyla baş başa bırakılmıştır.” dedi.

Koçyiğit, şehir içi belediye otobüslerinden engelli vatandaşların ücretsiz faydalanması gerektiğini dile getirerek, “Türkiye’nin birçok ilinde engelli vatandaşlar şehir içi ulaşımlardan ücretsiz faydalanmaktadır. Bu sistemin Bitlis için de uygulanmasını istiyoruz. Daha önce defalarca belediye yetkilileriyle ve belediye başkanlarıyla görüşerek bu isteğimizi dile getirdik. Maalesef 16 aydır dile getirdiğimiz bu isteğimize duyarsız kalındı.” ifadelerini kullandı.

Sadece yüzde 70 raporu olan engellilerden öğrenci tarifesi üzerinden ücret alındığını belirten Koçyiğit, “Ama bizim talebimiz bu engellilerimizin mağduriyetlerinin göz önünde bulundurularak, yüzde 40 ve üzeri raporu olan tüm engelli kardeşlerimizin il ve ilçelerde şehir içi belediye taşımacılığından ücretsiz faydalanmasıdır. Bunu defalarca belediye yetkililerine ve diğer etkili ve yetkili kurumlara bildirmemize rağmen kimse ilgilenmiyor. Tüm yetkilileri engelli vatandaşların sorunlarını çözmeye davet ediyorum.” diye konuştu.

Son olarak Koçyiğit, engelli vatandaşlara engel olmayacak ortamların oluşturulması gerektiğini ifade ederek, kaldırımlar başta olmak üzere tüm resmi ve özel kurum ve sektörlerin engelli vatandaşların durumları göz önünde bulundurularak dizayn edilmesi gerektiğini kaydetti.  (Şükrü Tontaş - İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir