• DOLAR 32.365
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.103
  • ...
Şifa kaynağı `Dikenli İncir` tezgâhlarda yerini aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Akdeniz ve Ege'de sık rastlanan yabani bir bitki olan dikenli incirin hasat dönemine başlandı. Doğada kendiliğinden yetişme özelliğinin yanı sıra şifa kaynağı olarak da bilinen dikenli incir, kentte pazar tablalarında satışa sunulmaya başlandı.

Halk arasında "Hint inciri" ve "Frenk inciri" olarak da bilinen kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olan dikenli incirin, sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç kadar etkili olduğu belirtiyor.

Ortalama bir limon büyüklüğünde olan dikenli incirin tanesinin 50 kuruştan satıldığını belirten Pazar esnafı Ömer Yiğit, her bir müşterinin en az 4-5 tane alıp yediğini belirtti.

Dikenli incirin tatlı ve sulu bir meyve olduğunu ifade eden Yiğit, soğuk yenildiğinde hem serinlettiğini hem de daha lezzetli olduğunu söyledi.

Dikenli incirin başta sindirim sistemine faydalı olduğunu dile getiren Yiğit, böbrek hastalıklarına da iyi geldiğini söyledi.

Yiğit, meyvenin yaklaşık 40 gün daha tezgâhlarda bulunabileceğini ifade etti.

Dikenli incirin faydası saymakla bitmiyor

Dikenli incirin C vitamini yönünden zengin olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu nedenle meyvenin vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğinin bulunduğunu belirtiyor.

Uzmanlar dikenli incirin faydalarını şöyle sıralıyor:

-Dikenli incir, hiçbir hormon ve katkı maddesi olmadan doğada kendiliğinden yetişmesi nedeniyle tamamen organik bir meyve olarak birçok faydası bulunuyor.

-Yetişkin bir bireyin günlük alması gereken 60 miligram C vitamini dikenli incirde bulunuyor.

-Sindirim sistemini rahatlatıyor, bağırsak alışkanlığını düzenliyor, kabızlık sorununu gideriyor.

-Böbrek hastalıklarına iyi geliyor.

-İçindeki iri çekirdeklerinin de tüketilmesi diyet yapanlara tavsiye ediliyor. Bağırsakları düzenli çalıştırmasının yanında tok tutma özelliği de bulunuyor.

-Tüm bu faydalarının yanı sıra doğal kozmetik sektöründe de kırışık giderici krem yapımında kullanılıyor. (Ayhan Kaya-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir