• DOLAR 32.368
  • EURO 34.976
  • ALTIN 2325.24
  • ...
'Hepatit virüsünden korunmanın en etkin yolu aşıdır'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı AK Parti Adana Milletvekili  Prof. Dr. Necdet Ünüvar,  Dünya Hepatit Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hepatit virüsünden korunmanın en etkin yolunun aşı olduğunu söyledi.

Sağlığın, insanın en kıymetli varlığı olduğunu belirten Ünüvar, “Sağlığımızı tehdit eden birçok unsur bulunmakta ve İnsanoğlu bu unsurlarla geçmişten günümüze mücadeleye hızla devam etmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile de gün geçtikçe insanoğlu hastalıklarla mücadelesinde muvaffakiyete ulaşmaktadır. Sağlığımızı tehdit eden unsurlar arasında hepatit hastalığı da mevcuttur.” dedi.

Hepatit’in, karaciğer iltihabı olduğunu belirten Ünüvar, “Karaciğer iltihabına bakteriler, virüsler, alkol kullanımı, yanlış ilaçların yanlış dozlarda alımı gibi birçok sebeple ortaya çıkabilir. En tehlikeli türleri ise virüslerin Hepatit’e sebep olmasıdır. Virüslerin sebep olduğu hastalıklar, insandan insana bulaşabildiğinden en yüksek düzey tehlikeli hepatit türleridir.” diye belirtti.

“Hepatit ilerlemesiyle karaciğerde iltihaplanmayla birlikte şişme oluşur”

Hastalığın sebepleri hakkında da bilgiler aktaran Ünüvar, “Alkol, ilaç ve benzeri sebeplerin oluşturduğu hepatitler sadece kişinin kendisi açısından tehlikelidir ve bulaşıcı değildir. Hepatit ilerlemesiyle karaciğerde iltihaplanmayla birlikte, şişme ve hassasiyet oluşur. Hastalık karaciğerin kronik iltihabı olarak bildiğimiz siroz ile hastalar kaybedilmektedir.” diyerek hastalığı tarif etti.

Ünüvar, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından Dünya Hepatit Günü olarak belirlenen 28 Temmuz gününün, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de düzenlenecek etkinliklerle kamuoyunun dikkatine sunulduğunu söyledi.

Hepatit A ve B virüsünden korunmanın en etkili ve kolay yolunun aşılanmaktan geçtiğine dikkat çeken Ünüvar, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde Hepatit A aşısı, çocuklara 18’inci ay ile 24’üncü ayda ücretsiz uygulanmaktadır. Hepatit B aşısı da güvenli ve etkili bir aşıdır. Ülkemizde Hepatit B aşısı, yeni doğan bebeklere ücretsiz olarak doğum yapılan hastanelerde ve aile hekimliğinde uygulanmaktadır. Hepatit B aşısı bebeklere doğumda, 1’inciayın sonunda ve 6’ıncı ayın sonunda; çocuklara ve risk grubunda olan kişilere 0.-1.-6. aylarda toplam 3 doz ücretsiz olarak Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanmaktadır.”

Hepatit tanısı alan kişilerin mutlaka tedavi olmaları gerektiğini vurgulayan Ünüvar, hastaların sağlıklı yaşam yöntemlerini uygulamaları gerektiğini, bunun kendileri ile çevresindekilerin sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirtti.”  (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir