• DOLAR 32.569
  • EURO 35.055
  • ALTIN 2438.302
  • ...
Seyhan Belediyesinin düşük istimlak bedeli tepki çekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana’nın merkez Seyhan Belediyesi tarafından ilçe merkezinde 38 dönüm üzerine yapılması planlanan Kent Meydanı için Sucuzade Mahallesi'nde istimlak edilecek bina sahiplerine piyasa değerinin çok altında bedel önermesi hak sahiplerini isyan ettirdi.

Seyhan Belediyesinin istimlak uygulamasıyla ilgili şikâyetlerini İlke Haber Ajansı (İLKHA) mikrofonlarına konuşan mülk sahipleri, dükkânlarına; bir-iki yıllık kira geliri kadar bile olmayan bir bedelin biçildiğini savundular.

Düşük bedel biçilen istimlak uygulaması yüzünden Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a tepkilerini dile getiren mülk sahipleri, “Burada kent merkezi yapılacağı yönünde mektup tebligatı alarak istimlak edileceğini öğrendik. Biz kent merkezine karşı değiliz ancak burada 400-500 bin TL edecek binalara, 100 bin TL bedel bile biçilmiyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bizim mülkümüz, şehrin göbeğinde ve çok değerli. Biz bu işyerlerimizi bu bedele satarsak alacağımız para ile kiralık dükkân bile tutamayız.” diye konuştular.

Kentin merkezi noktasında bulunan Sucuzade Mahallesi'nde yıkılacak konutlara da piyasa değerinin çok altında bedel biçildiğini savunan mahalle sakinleri, “Adana’nın göbeğindeki 2 katlı evlerimize 50-60 bin TL vereceklermiş. Biz bu evleri satarsak bu parayla bir daire bile almak mümkün değil.”diyerek bu şekilde bir istimlakı asla kabul etmeyeceklerini söylediler.

Şehir merkezindeki 2 kata verilen bedel 100 bin TL

Şehir merkezinde kebap ve çorba dükkânı ile birlikte evlerinin de bulunduğu bina için toplamda 100 bin TL bedel biçilmesine tepki gösteren esnaf Müslüm Fedal, “Dükkanımız 100 metrekare üst kattaki daire ile birlikte verdikleri bedel kabul edilebilir değil. Burası şehir merkezi, bizim işyerimizde 25 tane eleman çalışıyor, iş yapan bir mekan. Bu dükkanı kiralamaya çalışsanız, verilen bedel iki yıllık kirası bile değil. Verilen fiyattan memnun değiliz, vermeyeceğiz de. Mevcut belediye başkanına oy verdiğimize pişman olduk.” dedi.

“Binamıza değerinin onda biri bile verilmiyor”

Sahibi oldukları binada 50 yıldır tarımsal tohum ve zirai ilaç işi yaptıklarını belirten Ali Baş da, düşük istimlak bedelinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Esnaf Baş, tepkisini şu sözlerle ifade etti:

“Biz onlarca köye hitap eden bir firmayız, buranın bizim için ayrı bir değeri var. Burası çarşının göbeğinde, merkezi bir yer. Buranın bina değerini veriyorlar ama arsanın yer ve konum değerini hiç göz önüne almıyorlar. 132 metre kare, Obalar ana caddesi üzerinde bulunan mülkiyetimiz için bize biçilen değer 206 bin TL. Buranın asıl değeri ise bir milyon 250 bin TL’dir. Bize verilmek istenen bunun onda biri bile değil. Biz buna razı değiliz, itiraz ettik, gerekirse mahkemeye de gideriz.”

Kendine verilmek istenen bedelin dükkanının bir yıllık kirası bile olmadığını ifade eden Baş, yüzde doksan esnafın bu şekilde yapılacak bir istimlakı kabul etmeyeceklerini ancak dükkanlarına bedel bir yerin verilmesi durumunda bunu düşünebileceklerini söyledi.

22 yıllık ekmek teknesine biçilen değere tepki gösterdi

Mahalledeki işyerinde yıllardır berberlik yaptığını, kendisine teklif edilen istimlak bedelinin ise kabul edilemeyecek bir miktar olduğunu dile getiren berber Gökhan Boğa, “Ben burada 22 yıldır esnaflık yaparak geçimimi sağlıyorum. Bura için bana 26 bin TL değer biçiyorlar. Ben bu miktara burayı satsam aynı dükkanı, almayı bir tarafa bırakın kiralayamam da. Bize buranın karşılığı olarak buranın değerinde adilane bir şekilde dükkan verilirse bunu kabul edebilirim ancak burayı o fiyata asla veremem.” diye konuştu.

Adana’nın merkezindeki dükkan için 26 bin TL değer biçtiler

Adana’nın en işlek güzergahlarından biri olan Saydam Caddesi’deki işyeri için gülünç bir rakam verildiğini belirten Zafer Yeşil isimli esnaf ise “Belediyeden gelen davet üzerine gittik. Bizim işyerimizin olduğu mahallenin istimlak edileceğini söylediler. Benim kat mülkiyeti olan 24 metre kare olan dükkanıma 26 bin TL değer biçmişler, biz de bunu kabul etmedik. Burası Adana’nın en çok iş yapan yerlerinden biri, yani şehrin tam merkezidir. Bize verilen tutar, buranın kirası bile değil. Burası 15-20 yıllık bir işyeri, buradan ekmeğimizi kazanıyoruz. Bu konuda belediyeden gerekli yaklaşımları ve adımları bekliyoruz.”diyerek haklarını istediklerini dile getirdi.  (Ayhan Kaya-İLKHA)

































Bu haberler de ilginizi çekebilir