• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Bu yıl Antep fıstığında yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Uçar, önümüzdeki haftadan itibaren Antep fıstığı hasadına başlanacağını söyledi.

Yaklaşan hasat dönemi ve rekolte ile ilgili İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) açıklamalarda bulunan Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Uçar, bu yıl Antep fıstığı rekoltesinde 120 bin ton gibi  bir rekolte beklediklerini dile getirdi.

Gaziantep`te her yıl Antep fıstığı hasat döneminin 20 Temmuz ile 30 Eylül tarihleri arasında başladığını belirten Uçar, “Bu sene havaların biraz soğuk ve yağışlı geçmesinden dolayı 15 günlük bir kayma başladı. Önümüzdeki hafta içinde baklava ve tatlıda kullanılan boz için toplama ve hasat dönemi başlar ve yaklaşık 20 gün sonra da, kırmızı kabuklu dediğimiz Antep fıstığını toplama dönemi başlar. Bu seneki  rekolte yaklaşık yüzde 70 civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu da yaklaşık olarak 120 bin ton civarındadır.” dedi.

Türkiye olarak dünya piyasalarına açılabilmemiz lazım

Antep fıstığının dünya piyasasına açılabilmesi için öncelikle dünya piyasalarındaki fiyatlara uyması gerektiğini belirten Uçar, “Rekolte yükselişi arasında birinci rekolte İran, ikinci rekolte Amerika ve Türkiye ise üçüncü sırada yer alıyor. Bu ülkelere nazaran bizim fıstık fiyatlarımız dünya piyasalarında çok yüksek. Bizim dünya piyasalarına açılabilmemiz için öncelikle dünya piyasalarındaki fiyatlara uymamız lazımdır. Bizim fıstığımız İran ve Amerika`ya göre yüzde 30 daha pahalıdır. Dolayısıyla dış piyasaya açılabilmemiz çok zayıftır. İhracatımız daha çok Avrupa ve Arap ülkelerine oluyor. Bizim Türkiye olarak dünya piyasalarına açılabilmemiz lazım. Aksi takdirde Antep fıstığının dünya piyasalarına açılabilme şansı yoktur.”ifadelerini kullandı.

Çiftçilerimiz Antep fıstığının yetiştirilmesinde büyük emek veriyorlar

Geçen yıla oranla fıstık fiyatlarının düşüşe geçtiğini belirten Uçar, “Fıstık fiyatları giden seneki yıllara göre yaklaşık olarak yüzde 25 düştüğünü söyleyerek, “Fıstığın real olarak değeri bu günkü rakamlardan yüzde 10-15 düşük olmasını bekliyoruz. Buradan şunu da belirtmek gerekiyor. İstanbul`da baklavacılar Antep fıstığı fiyatları yüksek diye baklavaya zam yapmak mecburiyetinde olduklarını söylediler. Elimizde Gaziantep Ticaret Borsası`nın verileri var. Geçen yıl ile bu yıl arasında özellikle boz içte yüzde 25-30 arasında düşüş var. Bunu bahane olarak kullanarak tüketiciyi yanıltıyorlar.”şeklinde konuştu.

2016 yılı fıstık sezonunun tüm Gazianteplilere hayırlı olmasını dileyen Uçar, “Antep fıstığı iyi bir gelir kaynağıdır. Çiftçilerimiz Antep fıstığının yetiştirilmesinde büyük emek veriyorlar. Emeklerinin karşılığını alacaklarını bekliyorum. Ürünlerine sahip çıkmalarını bekliyorum.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)