• DOLAR 32.375
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.621
  • ...
Xırbeismail Mezrası'nda  Bayram coşkusu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eski bayram geleneklerini devam ettiren köyde bayram  sevinç ve  coşkuyla kutlanıyor. Yediden yetmişe kadar, köy camisinde bayram namazını kılan köylüler , camide bayramlaştıktan sonra önce büyükler, sonra gençler ve ardından çocuklar  topluca ev ev dolaşarak bayramlaştılar.

Doksanlı yıllarda PKK’nın zulmüne  maruz kalan ve büyük zorluklar yaşamasına rağmen, İslamî değerlerinden ödün vermeyen Xırbeismail köyü âdetlerine göre, bayramlarda tüm köy ahalisi camide topluca kılınan bayram namazından sonra, varsa önce hastalar ziyaret edilir.  Ardından  ev ev dolaşılarak , her evde bir müddet oturulup hal hatır sorulur, verilen ikramlardan yenilir. Bayramlaşma bittikten sonra yine topluca köy mezarlığı ziyaret edilir.

“Şehirde yaşayanlar köylerinde bayram yapmayı tercih ediyorlar”

İstanbul’da yaşadığını söyleyen köyün ileri gelenlerinden iş adamı Hafzullah Demir,” İstanbul’dan geldik, köyümüzde ailemizle bayram geçirmeyi istedik. Köyde bayram bir başka oluyor, ‘nerde eski bayramlar’ diyenlere köyde bayram geçirmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü  eski bayram adetleri köylerde hâlâ yaşatılıyor. Ayrıca tüm İslam aleminin bayramını tebrik eder, hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi

“Ramazan Bayramı ümmetin vahdetine vesile olsun”

Köy sakinlerinden Hacı Nurettin Çelik ,” Bayram’ın tüm Müslümanların vahdet ve kardeşliğini pekiştirmesine, uyanışlarına  ve aralarındaki tefrikaların son bulmasına, küfrün birliğinin yıkılmasına vesile olmasını  temenni ediyorum. Tüm Müslümanların  bayramını da kutluyorum.” dedi

Köyün eşrafından  Ahmet Tunç ise  bayram ile ilgili düşüncelerini  şu sözlerle dile getirdi.
“ Xırbeismail köyünden tüm İslam aleminin bayramını kutluyorum. Barış ve huzur içinde geçmesini isterdik ama, Suriye başta olmak üzere Müslüman ülkelerinin içinde bulunduğu durum bizi üzüyor. Kirli bir savaş oluyor. Her iki taraftan Müslüman kanı dökülüyor. Herkesten akıllarını başlarına almalarını istiyoruz. Bu savaş sadece nifak isteyenleri sevindiriyor. İnşallah bu bayram  bu saydıklarımızın bitmesine vesile olur.” dedi.

Bayramla ilgili konuşan çocuklar, bayramın İslam aleminin birlik ve kardeşliğine vesile olması temennisinde bulundular.

Ayrıca  köyde ikamet eden  Antalya’da  PKK tarafından şehit edilen Hasan Şahin’in ağabeyi  Alzhemier hastası M.Emin Şahin’i  ziyaret eden köylüler, ailesiyle  bayramlaştılar.   (Süleyman TUNÇ- İLKHA )































Bu haberler de ilginizi çekebilir