• DOLAR 32.346
  • EURO 35.132
  • ALTIN 2306.494
  • ...
Suriyeli Muhacirler: Savaş bitsin eski bayramlarımıza dönelim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkelerinde yaşanan iç savaştan kaçarak Batman`a yerleşen Suriyeliler, bayramı ülkelerinden ve sevdiklerinden uzakta geçirmenin üzüntüsünü ve burukluğunu yaşıyor.

Suriye`nin Haseki şehrinden olduğunu belirten Batman Üniversitesi Fizik Bölümü Öğrencisi Muhammed Menar Hasan (18), İki denedir Türkiye`ye geldiklerini ve buraya gelip yerleşmelerinin sebebinin ise Suriye de yaşanan savaş olduğunu söyledi.

Savaştan sonra hayatın kendileri için çok olumsuz şartları beraberinde getirdiğini belirten Hasan, “Bu bayramla Batman`da dördüncü bayramım oluyor. Batmanlı kardeşlerimizle bayramları geçiriyoruz.” dedi.

“Memleketten ayrı Bayramların hep eksik yanları vardır”

Suriye`de yaşadıkları bayramlardan kısa bir kesit anlatan Hasan, “Suriye`de Bayram alışverişleri için çarşılar trafiğe kapanıyor ve alışverişler yapılıyordu. Bayram günü öncelikle kabir ziyaretlerimizi yapardık. Daha sonra öncelikle büyüklerimizin bayramlarına, akraba ve arkadaşlarımızın bayramlarına giderdik. Kendi şehrimizdeki akraba bayramlaşmalarını bitirdikten sonra başka şehirlerde bulunan akraba bayramına da giderdik. Büyüklerimizin ellerini öpüp ve bayramlarını kutlarken bizlere bayramlık para ve şeker verirlerdi. Savaş öncesi Suriye`de mezarlar vardı. Ama şimdi ne mezar nede mezar izleri var. Nerelerde mezarlar varsa bombalandı. Yani ölülerimizin kabirleri artık belli bile değildir.” şeklinde belirtti.

Suriye`ye dönüşlerinin şimdilik zor gibi göründüğünü söyleyen Hasan şunları söyledi: “Buraya da yavaş yavaş alışmaya başladık sayılır. Azda olsa bazı akrabalarımız ve Batmanlı arkadaşlarımızın bayramlarına gidiyoruz. Onlarda bayramımızı kutlamaya geliyorlar. Ama Suriye`de geçirdiğimiz bayramlar kadar güzel olmuyor, hep bir yanı eksik kalıyor.”  

“Müslüman kardeşlerimizden dua bekliyoruz”

Suriye`de yaşanan savaşın kendileri için Allah tarafından bir imtihan olduğunu belirten Hasan, “Allah-u Teâlâ sabrımızı ve irademizi imtihan ediyor. Başımıza gelen musibetlere rağmen çok şükür Batman`a sığınmışız hiçbir eksiğimiz yok. Evimiz, dükkânımız, arsalarımız ve arabamız Suriye`de kaldı ve Batman`da kirada oturuyoruz. Allah`a hamd olsun durumumuz iyidir ve geçimimiz oluyor. Bizlerde Suriye`deki savaş için her zaman dua ediyoruz. Rabbimizden isteğimiz Suriye`deki savaşın yarın bitmesi ve memleketimize dönmemizdir. Savaşın bitmesiyle memleketimize dönmeye mecburuz. Bizler buralara misafir olarak gelmişiz. Son olarak da memleketimizi yakıp kavuran savaşın son vermesi için Müslüman kardeşlerimizden dua bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Suriye Serêkaniyê`nin Menacîr beldesinden gelerek Batman`a yerleştiğini belirten 2 çocuk annesi İman Ahmet Hüseyin (23), Memleketinde savaş olduğundan dolayı Batman`a gelip yerleşmek zorunda kaldıklarını belirterek, “İki sene, dört bayramdır buradayız. Memleketimizdeki ve buradaki bayramlar aynıdır ama memleketimize olan özlemimiz var.” İfadelerini kullandı.

“Bizler yabancıyız ve burada sadece misafiriz”

Batman`a geldiklerinden bu yana kimsenin bayramına gitmediklerini belirten İman Ahmet Hüseyin, “Buralarda ziyaret edecek ne akrabamız, ne arkadaşımız ve ne de bir tanıdığımızın mezarı vardır. Kimliğimizin üzerinde bile yabancı yazılıyor. Bizler yabancıyız ve burada sadece misafiriz. Memleketimizde bayramlarımız dolu dolu geçerdi. Eskiden Suriye cennet gibiydi Türkiye`den gezmek için Suriye`ye gelenler olurdu. Şimdi ise Suriye bozuldu. Her Suriyelinin ilk isteği Suriye`deki savaşın bitmesi ve biran önce memleketlerine dönmektir. Savaş bittiğinde vatanımıza gider yıkılan evlerimizi tamir eder ve inşallah eski bayramları geri getiririz.” şeklinde konuştu. (M. Sait Çelik – İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir