• DOLAR 32.499
  • EURO 34.586
  • ALTIN 2479.121
  • ...
Uzmanlardan bayramda `Beslenme` uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir aylık orucun ardından bayramda vatandaşların beslenmesine ve özellikle şeker hastalarının tatlı tüketimine dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan uzmanlardan, önemli uyarılarda bulundu.

Beslenme önerileriyle ilgili İlke Haber Ajansı`na konuşan uzmanlar, vatandaşların bayramın ilk gününde kesinlikle mideye çok fazla yüklenilmemesi gerektiğini söylediler. Ayrıca şeker hastalarının tatlı tüketiminde çok daha dikkatli olmalarını isteyen uzmanlar, şeker hastalarının kendilerine verilen diyet kuralının dışına çıkmamaları uyarısında bulundular.

Tatlı ağrılıklı beslenilmemelidir

Batman Bölge Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Demirci, uzun süren Ramazan orucunun sonunda beslenme alışkanlığının değiştiğini belirterek, “Ramazan Bayramında maalesef özellikle tatlı ağırlıklı bir beslenme eğilimi oluyor. Şeker hastalarımızın bu konuya dikkat etmelerini, tatlı ağırlıklı beslenmemeleri gerektiğini ve şeker hastalığı için kendilerine verdiğimiz diyet kuralının dışına çıkmaması gerektiği uyarısında bulunuyoruz. Çünkü ramazan ayı boyunca daha az beslenme nedeniyle mide küçülmesi olur. Bundan sonraki beslenme alışkanlığı ağır beslenme şekline dönerse eğer, şeker kontrolü zorlaşır. Bu konuda vatandaşların dikkatli olmalarını öneriyoruz.” dedi.

Beslenme az olursa şeker normale döner

Şeker hastası olsun ya da olmasın her insanın yemek yedikten sonra kan şekerinin yükseldiğini söyleyen Demirci, devamında şöyle dedi: “Şeker hastası olmayanlarda kan şekerini düşürmek için belli oranda insülin üretilir. Ama şeker hastası olanlarda bu kapasite maalesef biraz düşüktür. O yüzden beslenme ne kadar az olursa daha az insülünle şeker normale döner. Ancak bu doz, özellikle tatlı gıdaların tüketilmesi sonrasında kan şekeri çok yükselir. Ancak bu kadar yüksek kan şekerini düşürecek maalesef insülün kapasitesi yoktur. Bu da kan şekerinin yüksek seyretmesine neden olabilir. Bayramlarda hepimizin tatlıya eğilimi oluyor. Bu kurarlın ömür boyu devam edeceğini unutmadan dikkat etmek gerekir.”

Batman Bölge Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Aşkın Güngüneş ise, ramazan ayında sıvı kaybının yaşandığını vurgulayarak, bu sıvı kaybının artırılması gerektiğini ifade etti.

Sıvı alımı artırılsın

Güngüneş, “Ramazan ayında sıvı alımı özellikle yaşlı hastalarda azalmış olabilir. Sıvı alımını artırmaları konusunda önerilerde bulunuyoruz. İlaçlarını düzenli kullansınlar. Şeker hastalarına önerdiğimiz ana öğünler, ara öğünler şeklinde mevcut diyetlerine dikkat etsinler. Aşırıya kaçmadan her bir besinden yeterli oranda almalarını öneriyoruz. Çünkü her şeyin aşırısı zarardır. Kesinlikle ağır beslenme tarzını önermiyoruz. Özellikle beyaz ekmek tüketiminin azaltılmasını öneriyoruz. Daha çok tahıllı ekmeklerin tüketilmesini öneriyoruz.” şeklinde konuştu.

Gazlı içeceklerden uzak durun

Piyasalardaki gazlı içeceklerin tüketilmesini önermediklerini dile getiren Güngüneş, şunları kaydetti: “Tatlandırıcıların içeriği kimyasaldır. O yüzden tüketilmesini tavsiye etmiyoruz. Doğal olanları yeni çıkmaya başladı. Bununla ilgili bilgi almak isteyenler başvurabilirler. Özellikle genel anlamda hastaların şeker hastalığında önemli etken olan kilo almalarını istemiyoruz. Bu açıdan kilo aldıracak besinleri önermiyoruz. Sürekli obezite, kilo artışı ilerleyen zamanlarda diyabet hastalığını ortaya çıkarabiliyor.”(M.Fatih Akgül-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir