• DOLAR 32.6
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2496.944
  • ...
Uygur vatandaşlarına Çin zulmü sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hamza Çetin / Doğruhaber

Çin`in Doğu Türkistan Sincar Uygur vatandaşlarına yaptığı baskılar sürüyor. Yaşanan baskılardan kaçarak Tayland`a sığınan 109 Uygur Türkü, Tayland hükümetinin iade kararının ardından başlarına çuval geçirilerek elleri arkadan kelepçelenip göğüslerine yapıştırılmış numaralarla Çin`e getirildi.

Bunun üzerine Taylandlı yetkililer, Çin`e gönderilen 85`i erkek 24`ü kadın toplam 109 Uygur`a yapılan muamelenin yanlış olduğunu söyleyerek Uygurları savundu.

Çin`in devlet kanalında; Uygur vatandaşların hepsinin insanlık dışı bir muamele ile ülkelerine geri götürüldüklerinin görüntüleri yayınlanmıştı. Yayınlanan görüntülerde uçakta bulunan Uygur vatandaşlarının başlarına çuval geçirildiği, ellerinin arkadan kelepçelendiği ve göğüslerine numara yapıştırıldığı görülüyor. Uçaktaki 3`lü koltuğun ortasına oturtulan Uygur vatandaşlarının iki yanına Çinli özel harekat polislerinin yüzlerine taktıkları steril maskelerle oturduğu görülüyor. Ayrıca Uygur vatandaşlarının ayaklarının çıplak olduğu görülüyor.

Çin`de yayınlanan bu haberde 109 Uygur önce Türkiye`ye girip, ardından cihada katılmak için Suriye ve Irak`a gidip IŞİD gibi örgütlere katılacakları iddia edilmişti. Ayrıca 109 kişinin 13`ünün “terör” şüphelileri listesinde yer aldıkları da belirtildi.

Videoda Tayland`ın Songkhla bölgesinden havalanan uçağın Çin`de nereye gittiğine dair bir bilgi yer almıyor ve şu an Uygurların nerede olduklarına dair bir haber yok.

‘ÇİN YA DA TÜRKİYE, İSTEDİKLERİNE GİDEBİLECEKLER`

Tayland hükümet sözcü vekili Sansern Kaewkamnerd yaptığı açıklamada geri kalan 60`a yakın Uygur için yapılan kimlik tespitinin ardından ülkelerinde herhangi bir terör suçu kaydı olup olmadığına bakılacağını ve herhangi bir sabit suçu bulunmayan Uygurların Çin ya da Türkiye seçeneklerinden istediklerine gidebileceklerini vurguladı.

UYGURLAR, ÇİN BASKISINDAN KAÇIP, TAYLAN`DA SIĞINDI

Diğer taraftan Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistan Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Tayland`ın 16 aydır elinde tuttuğu 109 Uygur vatandaşının, başına çuval geçirilerek Çin`e götürülmesi görüntülerini basına dağıttı.

Bir grup Uygur vatandaşının, vatanlarında hukuka aykırı uygulamalar nedeniyle yaşamlarını tehlikeye atarak 16 ay önce Tayland`a sığındıklarını belirten Seyit Tümtürk, Tayland`ın bu kişileri ‘sınır ihlali` gerekçesiyle elinde tuttuğunu anlattı. Tümtürk, 16 ay sonra da 115 Uygur vatandaşının başlarına çuval geçirilerek uçakla Çin`e götürüldüğünü söyledi.

Tümtürk,Tayland ne yazık ki, Çin`in 3 milyar dolarlık hibe rüşvet karşılığında, 16 aylık esaret sonrası Doğu Türkistanlı soydaşlarımızı teslim etmiştir. Bunu kınıyoruz ve soydaşlarımızın hayatından ciddi endişe duyduğumuzu buradan haykırıyoruz.”

“ÇİN TELEVİZYONUNUN İDDİALARINI KABUL ETMİYORUZ”

Seyit Tümtürk, basına dağıttığı görüntülerde Çin televizyonunun Uygur Türklerinin terörist olduğu yönündeki yayınlarını da eleştirdi. Görüntüler yer alan haber bülteninde Uygur Türklerinin terörist olduğu iddialarını reddeden Tümtürk; “Kesinlikle bunların terörist olduğu iddialarını kabul etmiyoruz. Neye dayandırarak, hangi belgeye dayandırılarak terörist ilan ediyorlar? Kadın ve çocukları serbest bırakıp erkeklerin tümünü düzmece görüntülerle terörist gibi göstermelerini anlamak mümkün değildir. Böyle bir gerekçe olamaz, varsa belgeleri de olması gerekir” diye konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir