• DOLAR 32.576
  • EURO 34.912
  • ALTIN 2438.71
  • ...
Coğrafyamızda sinsi plan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞÜKRÜ GÜNDÜZ / DOĞRUHABER

İslam coğrafyası emperyalistlerin kurduğu tuzaklar ve çıkardıkları savaşlar ile kan ağlıyor. Suriye`de dört yıldır devam eden iç savaşta yüzbinlerce insan hayatını kaybederken, milyonlarca insan topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Binlerce çocuk bombalar altında parçalanıp can verirken,  kadınlar dul, çocuklar yetim kalmaya devam ediyor. Suriye`de akan kanın durmaması için Amerika ve emperyalistler planlarını uygulamaya devam ediyor. Işid bahanesi ile sivil insanları vuran ve Esad`a karşı savaşan muhalifleri bombalayan Amerika, Suriye`de askerlerini sokup kara operasyonu yapmaktan çekindiği için kendisi için savaşan yapılar ile işbirliği yapıyor. Suriye`deki Kürtleri kıskaca alan Amerika, onlara alan açıp kendi çıkarları için kullanıyor.

BÜYÜK BİR OYUN OYNANIYOR
Bir yandan Işid bahanesi ile İslam toprakları bombalanırken, Suriye`de Pyd - Pkk Amerika`nın gönüllü jandarması gibi hareket ederek ‘Biji Obama` sloganları atıyor. Işid üzerinden Kürtler İslam`a düşman yapılırken, Kürtler de İslam düşmanı gibi ve İslam düşmanları ile hareket eden insanlarmış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Işid`ın yaptığı saldırılar ve infazlar İslam`ı temsil etmediği gibi Pyd-Pkk da Kürtleri temsil etmiyor. Müslümanların bu oyunlara karşı uyanık olmaları gerekiyor.

KÜRT GENÇLERİ ABD İÇİN ÖLÜME GİDİYOR
Amerika ile işbirliğini gizlemeyen Pkk-Pyd Kürt gençlerini Amerika`nın çıkarları ve stratejileri için ölüme gönderiyor. Böyle bir strateji izlenerek Kürtler yalnızlaştırılırken etrafı düşmanlarla çevriliyor. Amerika bu oyunu her yerde oynuyor. Önce kendi çıkarlarına hizmet edecek grupları destekliyor ve sonra işi bittikten sonra yüz üstü bırakıyor. Suriye`de Obama`nın şimdi en iyi müttefikimiz dediği bu yapıları kullandıktan sonra onları yaktığı ateşin içinde yalnız bırakacak. Çünkü Amerika kendi çıkarları için herkesi kullanıp işi bitince her zaman bunu yapıyor.

KÜRTLER AMERİKAYA TERK EDİLMEMELİ
Suriye üzerinden İslam coğrafyasında oynanan oyuna dikkat çeken HÜDA PAR Sözcüsü ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin, “Emperyalist dünyanın, İslam dünyası üzerinde hesapları var. Bu coğrafyayı yeniden şekillendirmek ve sınırları yeniden çizmek istiyorlar” dedi. Şahin, Türkiye, İran ve bölge ülkelerinin Kürtlere sahip çıkarak onları Amerika`ya teslim etmemesi gerektiğini ifade etti.

Amerika`nın Suriye`de Pkk-Pyd`ye yardım etmesini gazetemize değerlendiren Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, “Amerika, Suriye`de bir kısım grupları güçlendirme, bir kısım grupları zayıflatma şeklinde müdahale ederse o zaman Suriye`deki bu savaş daha çok uzar ve daha çok kan dökülür. Bundan en büyük zararı bölgede yaşayan halk görecek” dedi. Okur, Amerika`nın Pyd-Pkk`ye olan desteğinin bölgeye olumsuz sonuçlar getireceğine dikkat çekti.

ARAP BAHARI AZABA DÖNÜŞTÜ
Arap Baharı ile başlayan sürecin İslam coğrafyası için bir felaket haline geldiğini dile getiren HÜDA PAR Sözcüsü ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin, “Suriye`de başlayan bu iç savaş Arap baharı ile başladı. Arap baharı maalesef uğradığı ülkelere bahar getirmedi. Azaba dönüştü. Libya, Mısır, Yemen ve Suriye şu anda emperyalistlerin projelerini gerçekleştirmeye çalıştığı yerlerdir. Yeniden İslam dünyasına şekil veriliyor. Sınırlar yeniden çizilirken yapılan katliamlar kalbimizi acıtıyor” dedi.

MÜSLÜMAN ÜLKELER KÜRTLERE SAHİP ÇIKMADI

“Emperyalist dünyanın, İslam dünyası üzerinde hesapları var. Bu coğrafyayı yeniden şekillendirmek ve sınırları yeniden çizmek istiyorlar” diyen HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Şahin, “Var olan sorunları daha çok derinleştirmek, sinir uçları ile oynayıp çatışmalar çıkartarak bunun üzerinden hesaplarını gerçekleştirmek istiyorlar. Suriye`de bunu fiili olarak görüyoruz. Bu coğrafyada dört parçaya ayrılan ve Müslüman ülkelerin kisvesi altında yaşayan Kürtler yüzyıl önce bu sınırlar tayin edilirken emperyalist dünyanın eliyle Kürtlerin yaşadığı bölgeler sorunlu bölgeler olarak tayin edildi. Maalesef bugüne kadar İslam ümmeti dediğimiz halkı Müslüman olan ülkeler dediğimiz ve başındaki yöneticiler Kürtleri sorun olmaktan çıkarmaya yönelik sonuç alıcı hiçbir adım atmadılar. Hep bu sorunu daha çok derinleştirdiler. Emperyalist dünyanın hesaplarına ve planlarına hizmet edecek mahiyette baskı, inkâr ve imha ile Kürtlerin üzerine gittiler. Şu anda emperyalist dünyanın üzerine hesabını yaptığı Kürtler onlar açısından müsaitleşti” şeklinde konuştu.

İSLAM COĞRAFYASI BİR ARAYA GELEMEDİ
İslam coğrafyasında yaşananlar için sadece emperyalistleri suçlamanın çok gerçekçi olmadığını belirten Şahin, “İslam coğrafyasının bölgesel güçleri, gerek devletler düzeyinde olsun, gerek halklar düzeyinde olsun maalesef emperyalist dünyanın bu hesaplarını okuyamadılar. Birlik oluşturup ihtilaflarını gidermediler. Emperyalist dünyanın, ulaşmak istediği hedefleri görüp o doğrultuda tedbirler geliştirmediler. Daha çok emperyalizmin amaçlarına hizmet edip ihtilaflarını derinleştirdiler. Birçok yerde olaylar iç çatışmaya dönmüş durumda. Sadece karanlığa taş atmak doğru değil. Sahada karanlık güçlerin pozisyonlarına yapılan hizmetleri de görmemiz gerekiyor” diye konuştu.

AMERİKA IŞİD VE PYD İLE SURİYE`Yİ DİZAYN EDİYOR
Suriye`de yaşanan çatışmaların içinden çıkılmaz bir duruma geldiğini bu durumdan istifade eden Amerika`nın bundan faydalanarak Suriye`yi yeniden dizayn etmek istediğini belirten Şahin, “Suriye`de çok boyutlu bir resim var. Suriye`deki duruma sadece emperyalistler gibi bakmak eksik bir bakış açısı olur ve bunların amaçlarına hizmet eder. Orada mağdur edilen Kürtler var. Bir iç savaş var. Fiili olarak birbirleri ile savaşan gruplar var. Çok farklı ülkelerin müdahalesi var. Öyle ki Suriye, içinden çıkılmaz bir hal almış.  O içinden çıkılmaz hale gelen Suriye`de, Kürtler üzerinden bir dizayn yapmaya çalışıyorlar. Işid operasyonel güç olarak sahada. Amerika, Pyd`ye yapacağı yardımın veya koalisyon olarak müdahale zeminini Işid üzerinden oluşturuyor. Pyd üzerinden hem silah yardımı yapmak hem koalisyon gücü olarak destek vermek istiyorlar. Şimdi bunu bir ileri aşamaya taşıyorlar. Obama`nın son açıklaması bunu gösteriyor. Sadece hava yardımı değil bilfiil olarak orada karada operasyon yapacak bir partner arıyorlar. Türkiye`ye göz kırpıyorlar. Suudi Arabistan ve körfez ülkelerinin içinde bulunduğu bloğa göz kırpıyorlar. Bunlar Suriye`yi daha çok kötüye götürecek hamlelerdir. Suriye bir bataklık haline getirilmiş ve oraya kimi çekerlerse o bataklıkta boğmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

SORUNLARI ÇÖZECEK DİNAMİKLER KARŞI KARŞIYA GELDİ
Suriye`deki sorunun iç dinamiklerle çözülmediği için dış güçlerin bugün müdahil olduğunu söyleyen Şahin, “Amerika`nın ve emperyalist dünyanın hesapları doğrultusunda hareket etmek yerine bizim başından beri söylediğimiz bu sorun bu coğrafyanın iç sorunudur. Ve bu sorunun iç dinamiklerle çözülmesi gerekiyordu. Maalesef bunu çözecek iç dinamikler de karşı karşıya geldi. Emperyalist dünya hesaplarını devreye koydu ve bu hesaplarını neticelendirmeye çalışıyor. Parça parça Kürt bölgesi üzerinden Pyd ile amacına ulaşmak istiyorlar. İlerde Suriye`yi istedikleri gibi şekillendirmeye çalışacaklar” dedi.

KÜRTLER DEĞİL BİR ÖRGÜT DEVLETLEŞİYOR
Suriye`de Kürtlerin değil bir örgütün devletleşmesinin söz konusu olduğunu belirten Şahin, “Orada Pyd`nin Kürt bölgesindeki hâkimiyeti sorundur. Çünkü Pyd kendisi dışındaki Kürtlere hayat hakkı tanımayan bir oluşumdur. Suriye Kürdistan`ında gerçekleşen şu andaki fiili durum Kürtlerin devletleşmesi ve statü elde etmesi değil, bir örgütün devletleşmesidir. Bu örgüt kendi ideolojisi üzerinde bir düzen oluşturmak ve kendisi dışında kimseye hayat hakkı tanımak istemiyor. Sorun buradadır. Türkiye`nin bunu ayrıştırması gerekir. Türkiye, Kürtlerin hak elde etmesine karşı bir duruş sergilerse Amerika`nın kurtarıcı elini, kurtarıcı pozisyonunu meşrulaştırmış olur. Kürtler daha çok Amerika ve İsrail`in kucağına itilmiş olur” dedi.

PKK-PYD`NİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIYORUZ!
Amerika Başkanı Obama`nın Suriye ile ilgili yaptığı son açıklama emperyalistlerin İslam coğrafyasında kan dökmek için her yolu denediklerini bir kez daha gözler önün serdi. Türkiye Suriye sınırında yaşanan son gelişmeler ile ilgili Amerika`dan bir heyet Türkiye`ye geldi. Bu heyetin Türkiye`ye geldiği gün Amerika Başkanı Obama, isim vermeden Pkk/Pyd ile yürüttükleri işbirliğini itiraf etti. Obama Suriye`nin kuzeyinde Işid`in alan kaybettiğini belirterek, “Son birkaç yılda gördük ki sahada etkili bir partnerimiz (ortağımız) olduğunda Işid`e karşı sonuç alıyoruz” dedi. Obama, Suriye`de bu ortaklığı sürdüreceklerini kaydetti.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter de Rakka çevresinde yoğunlaşan ABD bombardımanlarına açıklık getirdi. Carter, “Bu bombardımanlar Ypg`nin (Pkk/Pyd`nin) ilerlemesinin önündeki engellerin kaldırılması hamleleridir” diyerek  “Bu çabamız devam edecek” ifadesini kullandı.

AMERİKA`NIN MÜDAHALESİ DAHA ÇOK KAN DÖKECEK
Amerika`nın Suriye`de Pkk-Pyd`ye yardım etmesini değerlendiren Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, “Pkk -Ypg Amerika`nın desteğini aldığı zaman yalnızca kendisine yakın nüfusun olduğu yerlerde başarılı olabilir. Pyd-Ypg yönetimini reddedenler var. Yine Pkk-Ypg, Arap ya da Türkmen nüfusun olduğu yere yönelirse sonuçları çok ciddi politik ve askeri sorunlar doğurur. Çünkü nüfus Pyd-Ypg`yi bir tehdit olarak görüyor. Etnik temizlik yaptıkları ile ilgili haberler geliyor. ABD, Suriye`de bir kısım grupları güçlendirme, bir kısım grupları zayıflatma şeklinde müdahale ederse o zaman Suriye`deki bu savaş daha çok uzar ve daha çok kan dökülür. Bundan en büyük zararı bölgede yaşayan halk görecek” dedi.

PYD STALİNİST BİR ÖRGÜTTÜR
Amerika`nın Pyd-Pkk`ya olan desteğinin bölgeye olumsuz sonuçlar getireceğini ifade eden Doç. Dr. Okur, “Pkk-Pyd, uluslararası medyada gösterildiği gibi insan haklarına saygılı, yalnızca demokratik yönetim isteyen bir örgüt değil. Bu örgüt Stalinist bir yapıdan oluşan katı bir ideolojisi olan bir terör örgütüdür. Bu örgütün hedefi de konjonktürden faydalanarak ele geçirdiği bölgelerde kendisine tabi olmayanların olmadığı bir yönetim inşa edebilmektir. Amerika Pyd-Ypg`yi desteklemeye devam ederse başta Türkiye olmak üzere bölgede birçok ülke ile problemler yaşayacak” diye konuştu.

ETNİK BİR SAVAŞIN ZEMİNİ OLUŞTURULUYOR
Pyd`nin ele geçirdiği yerlerde sivillere zarar verdiğini ve bunun etnik kökenli çatışmalara sebep olacağına dikkat çeken Doç. Dr. Okur, “Çünkü Pyd-Ypg`nin tavrına bakıldığında bunların sadece Işid`e karşı savaşmadıkları, ele geçirdikleri yerlerde düşman saikiyle hareket ederek sivillere zarar verdiğini görüyoruz. Bunun sonucunda bölgede etnik kökenli çatışmalar artacaktır. Buradan doğacak husumet de yalnız Pkk`ye değil Amerika`ya da yönelecektir. Bölgedeki toplumlar Amerika`yı çatışmanın sorumlusu olarak görecektir. O yüzden Amerika`nın Pyd-Ypg`ye verdiği ağır silah desteğinden bir an önce vazgeçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ZARARI YİNE HALK GÖRECEK
Amerika`nın izlediği politika ile yine en büyük zararı Kürtlere verdiğini söyleyen Doç. Dr. Okur, “Bu coğrafyanın parçalanması demek kalıcı düşmanlıkların oluşması demektir. Suriye`de Pkk-Pyd koridoru ile o bölgeden sürülenler, o koridorun etrafında bulunanlar bütün bunlar bir çatışmaya sebep olacak. Ortadoğu ile ilgili kim müdahale ederse önce kendi çıkarını düşünür. Bunun faturası da çatışma olarak bölgede yaşayanlara çıkar” şeklinde konuştu.

KÜRTLER AMERİKA`NIN ŞEYTANCA HAMLELERİNİ GÖRMELİ
Amerika`nın bu coğrafyayı ateşe veren el olmasına rağmen kendisini Kürtlere kurtarıcı bir el olarak gösterdiğini ifade eden Şahin, “Bu coğrafyada yanan ateşin kibritini her ne kadar Amerika çakmış olsa da şu anda bu yangında yanan Kürtlere kendisini kurtarıcı el pozisyonunda gösteriyor. Kürtler bir yangın içerisinde iseler Türkiye, İran ve diğer bölge ülkeleri yıllarca Kürtlere zulüm etmiş ülkeler Amerika yerine bu el olabilirlerdi. Ama olmadılar, Amerika şimdi oyununu oynadı şu anda Türkiye, İran ve diğer ülkeler Kürtleri ateşe atan ülkeler pozisyonunda durdular. Amerika da şeytanca hamleler ile kendisini Kürtlere kurtarıcı bir el olarak gösteriyor. Kürtlerin uyanması, bilinçlenmesi ve bunu görmeleri gerekiyor. Bu yangını çıkartan emperyalist dünyanın görülmesi gerekir. Çevre ülkelerin, Türkiye ve İran`ın, Kürtleri Amerika`ya bırakmaması, Kürtleri İsrail`e bırakmaması gerekir. Kürtlere, bu yangın yerine dönen coğrafyada yüzyıldır yaşattıkları acılara bir şekilde el atmaları, Kürtlerin durumlarını iyileştirerek Kürtleri sahiplenmeleri lazım” diye konuştu.

TÜRKİYE PYD İLE KÜRTLERİ BİRBİRİNDEN AYIRMALIDIR
Türkiye`nin devletçi bir anlayış ile hareket etmekten vazgeçerek Suriye`deki gelişmeleri değerlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Şahin, “Burada sıkıntı olan Kürt bölgesine egemen güç olan Pyd`dir. Türkiye geçmişten gelen devletçi ve Amerika`nın Pyd üzerinden gerçekleştirmek istediği planları göz önünde bulundurarak karşı duruşlar sergiliyor.  Türkiye Kürtlerin Irak Kürdistan`ında gerçekleşen fiili statü gibi Suriye`de bir statünün içinde olmalarına karşı duruyor. Böyle bir algı var. Türkiye bunu ayrıştırmalıdır. Türkiye ben Pyd`ye mi karşıyım yoksa Kürtlerin statü elde etmesine mi karşıyım, diye açıklık getirmesi lazım. Bunu ayrıştırmadığı için Kürtler nazarında Türkiye, kendisini ateşe sürükleyen ve yanmasını seyreden ülke olarak görülecektir” şeklinde konuştu.
 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir