• DOLAR 32.595
  • EURO 34.86
  • ALTIN 2507.88
  • ...
Güvenli bölgenin altyapısı hazır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ile AFAD başkanlığı sınırda yaşanan hareketliliğin ardından güvenli bölge ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi, güvenli bölgenin alt yapı fizibilitesini tamamladıklarını söyledi.

GÜVENLİ BÖLGE KAÇINILMAZ
Cemalettin Haşimi, "Sahadaki gidişat böyle devam ederse güvenli bölge kaçınılmaz olur. Koalisyonun daha aktif olmasını istiyoruz. Bizim korkumuz IŞİD'ın veya PYD'nin muhalifi zayıflatması. Uluslararası kurumların meşru kabul ettiği muhalifleri PYD ile IŞİD'in zayıflatması muhaliflere zarar verir. Bu etnik boyutundan daha ciddi bir sorun" dedi.

4 GÜNDE 4 BİN 200 SINIRDAN GEÇTİ
AFAD Başkanı Fuad Oktay ise, sınır hattında her zaman risk analizleri yaptıklarını söyledi. PYD ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalardan dolayı 4 günde 4 bin 200 Suriyelinin sınırdan geçtiğini aktaran Oktay, ülkede demografik yapının değiştirilmesinden endişe duyduklarını belirtti. Öncüpınar'ın karşısına Babesselam denilen yerde kampları desteklediklerini söyleyen Oktay, “Orada 6 tane kampta 55 bin kişi hayatını sürdürüyor. Oradaki bir kırılganlık bütün bu nüfusun Türkiye'ye yönlenme riskini doğurur. İlk 24 saat içinde muhtemelen 100 bin kişi gelir" diye konuştu.

55 BİN KİŞİLİK KAMP KURULDU
Sınırda AFAD olarak her türlü tedbiri aldıklarının vurgulayan Oktay, “Kamplar hazırlandı. Kilis'te 55 bin kişilik kamp kuruldu. Her zaman hazırlıklı oluyoruz ama bunları açıklamayız. Yoksa cazibe unsuruna dönüşüyor. Bu kadar insanı kamplara almak çözüm olmaz" ifadelerini kullandı.

IŞİD'IN 25 BİN SAVAŞÇISI VAR
Türkiye, Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaşın ilk günlerinden itibaren "Yabancı Savaşçılar" konusunda Avrupa başta olmak üzere dünyanın dikkatini çekmeye çalışmıştı. Dünya bugün yalnızca IŞİD'e katılan yabancı askerleri tartışırken İran, Lübnan ve diğer ülkelerden Esed saflarında katılan binlerce kişi bulunuyor. IŞİD'in yabancı savaşçılar dahil olmak üzere yaklaşık 25 bin savaşçı bulundurduğu tahmin ediliyor. IŞİD'e katılımların yüzde 18'inin Avrupa ve Kuzey Amerika, yüzde 56'sının Kuzey Afrika ve Ortadoğu kökenli olduğu ifade ediliyor.

yenişafak

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir