• DOLAR 32.384
  • EURO 35.072
  • ALTIN 2326.267
  • ...

Ağrı Hayvan Borsası'nda düzenlenen törenle hayvan yetiştiricilerine 806 adet morkaraman ‘Damızlık Koç` dağıtıldı. Yüzde 80'i devlet destekli toplamda 6 bin 606 adet hayvan desteği sağlanacak.

Hayvanların dağıtıldığı törende bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Demirkıran, projeler bittiğinde;  bin 840 yetiştiriciye toplam 841 boğa, 6 bin 606 koç, 177 adet ahır yapımı için yaklaşık 45 milyon TL yatırım karşılığı toplam 28,5 milyon TL hibe desteği sağlanmış olacağını belirtti.

Başvuruların Bakanlık tarafından uygun görüldüğünü belirten Demirkıran, "841 damızlık boğadan 203 âdeti yetiştiricilere teslim edilmişti. Bugünde 6 bin 606 ‘Damızlık Koç`tan 806 tanesini teslim edeceğiz. Ayrıca 177 inşaat başvurusundan 10 tanesinin yapımına başlanmıştır." dedi.

Tarım ve hayvancılığın Ağrı için önemli olduğunu belirten Murat Demirkıran, “Bugün hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadele ve dezenfeksiyon alt yapısının projesi kapsamında çalışma yaptık. İlimiz tarım ve hayvancılık sektörü ile ilgili önemli. Hayvan hastalıklarıyla ilgili mücadelede yetiştiricilerimizin bulaştırıcı hayvan hastalıkları konusunda bilinçlendirmek amacıyla İl Müdürlüğümüzce konuyla ilgili proje çalışmaları yapılmıştır. Daha sonra hayvan hastalıkları ile mücadele dezenfeksiyon altyapısı başlıklı projemizi Serhat Kalkınma Ajansına ilettik ve ajans tarafından kabul edildi. Bu proje 133 bin liralık bir projedir. Bunun 100 bin lirasını Serhat Kalkınma Ajansı karşılamış geri kalanını ise Ağrı Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Süt Üreticiler Birliği sponsor olmuştur.” dedi.

Ağrı'ya 'Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi' kapsamında morkaraman koyununu da dâhil ettiklerini anlatan Demirkıran, "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İbrahim Çeçen Üniversitesi ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile ortak çalışıyoruz. Buna dâhil olan yetiştiricilerimiz ayrıca koyun başına destek almaktadır. Bu projeden elde edilen iyi koçlardan seçilen koçları bugün çiftçilerimize dağıtacağız. Böylelikle bu koçlar adaptasyon sorunu yaşamayacaklardır. Proje bittiğinde  bin 842 yetiştiricimize toplam 841 boğa, 6 bin 606 koç ve 177 ahır yapımı için yaklaşık 45 milyon lira yatırım karşılığı toplam 28,5 milyon lira hibe desteği sağlanacaktır." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından üreticilere damızlık koçların dağıtımı törene katılan protokol üyeleri tarafından yapıldı. Daha sonra Hayvan Borsası girişine kurulan 'Hayvan Hastalıkları ve Zararlarıyla Mücadele ve Dezenfeksiyon Alt Yapısının Modernizasyonu Projesi"nin açılışı da gerçekleşti.

Törene, Ağrı Vali Yardımcısı Rasim Belge, Özel İdare Genel Sekreteri Cesim Gökçe, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Nuri Samancı, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Şahinler ve halk katıldı. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)