• DOLAR 32.585
  • EURO 34.861
  • ALTIN 2495.217
  • ...
Eski telefonunuzla birlikte özel bilgilerinizi de satmayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Vatandaşların ellerindeki cep telefonlarını başkalarına satarken telefondaki bilgileri silmeleri gerektiğini belirten telefoncular bu konularda yaşanacak olası tehlikelere karşı önemli uyarılarda bulundu.

Vatandaşın, telefonunu satarken mutlaka sosyal medya ve mail hesaplarından çıkış yapması gerektiği tavsiyesinde bulunan uzmanlar, telefonda bulunan resim ve videoların silinmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Böyle bir durumda en iyi çözümün telefonun fabrika ayarlarına döndürme veya biçimlendirme (format) olduğunu belirten telefoncular, bu durumun ihmal edilebilecek bir husus olmadığı konusunda da vatandaşı uyardı.

Ergani`de telefonculuk yapan Şahin Hişamioğulları vatandaşların telefondaki bilgileri silmediklerinden dolayı mağdur olduklarını belirterek; “Vatandaşlar telefonlarını başkasına satarken içindeki bilgileri silmeyi unutuyorlar. Sosyal medya hesaplarından çıkış yapmadan telefonu satıyorlar. Bu bilgiler başkasının eline geçince bazı sorunlar yaşanıyor.” dedi.  

“Sadece telefonunuzu satın bilgilerinizi değil”

Özellikle akıllı telefon kullanımıyla birlikte telefondaki bilgilerin daha da önem kazandığını belirten Hişamioğulları, insanlar akıllı telefonlarıyla sosyal medyayı kullandıklarını, mail gönderdiklerini hatırlatarak, “Telefon başkasına satılırken mutlaka bu hesaplardan çıkış yapılmalı.” uyarısında bulundu.

Hişamioğlulları, “Gerekirse bu programlar telefondan kaldırılmalıdır. Aksi takdirde sosyal medya hesabından hoşlanmadığınız paylaşımlar yapılabilir. Bu ister istemez kişinin başına iş açabilir. Yine mail hesapları için de tehlike söz konusudur. Siz başkasıyla yazıştığınızda, mail gönderdiğinizde bilgisayardaki veya yeni telefonunuzdaki yazışmalarınız eski telefonunuzda da görünür.” diyerek tehlikenin boyutuna dikkat çekti.

Çoğu vatandaşın bankacılık işlemlerini telefon üzerinden yaptıklarına değinen Hişamioğulları; böyle bir durumda İnternet bankacılığı hususunda da risk yaşanacağına dikkat çekerek, “Hesaptan çıkış yapmadığımızda telefonda kayıtlı banka bilgilerimiz olabilir. Hesabınızda nakit olabilir. O kişi bizim bilgilerimizi kullanabilir.” İfadelerini kullandı.  

“Resimleriniz sosyal medya üzerinden paylaşılabilir”

Eski telefonunu satacak kişilerin kesinlikle resim ve videolarını da telefondan silmesi gerektiğini belirten Hişamioğulları şunları söyledi:

“Yine eski telefonunuzda bulunan size ve yakınlarınıza ait ailevi resimleriniz, gezi, nişan, sünnet ve düğün gibi etkinliklere ait resimleriniz de eski telefonunuzla birlikte satıldığında kişi bunları sosyal medya üzerinden paylaşabilir.”

Hişamioğulları son olarak; “Bizim müşterilerden isteğimiz telefonumuzu satarken kesinlikle rehber, resim ve videolarını silsinler. Sosyal medya hesaplarından ve bankacılık işlemlerinden çıkış yapsınlar.” dedi. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir