• DOLAR 32.572
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2424.65
  • ...
"5`inci Harem-i Şerif olan Ulu Camii de UNESCO`ya alınsın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır ve Değerlerini Koruma Derneği Başkanı Recep İdikut, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi`ne alınmasıyla ilgili İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) açıklama yaptı.

Surlar ve Hevsel Bahçeleri`nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi`ne alınmasının sevindirici olduğunu aktaran İdikut,  5`inci Harem-i Şerif olan tarihi Ulu Cami`nin de listeye dâhil edilmesini istedi.

UNESCO`nun Birleşmiş Milletler bünyesinde olmasının kendilerini endişelendirdiğini belirten İdikut, “Birleşmiş Milletler, 5 ana ülkenin tekelinde. İstedikleri projeleri çıkarmaları, istedikleri ülkelere müdahale etmeleri bizi endişelendirmektedir. Birleşmiş Milletler, işgalci ülkelere değil müdahalede bulunmayı, onları eleştiremiyor bile. Birleşmiş Milletlere ait bir kuruluş olan UNESCO`nun kendi ilimizde surları restore etme projesi, Hevsel Bahçelerini koruma altına alma projesi sevindiricidir ama aynı zamanda düşündürücüdür.” dedi.

Söz konusu kararın Diyarbakır ve Türkiye adına hayırlı olmasını temenni eden İdikut, “UNESCO`nun görevleri arasında toplumlardaki cehaleti kaldırmaya çalışmak, dil ve ırk farklılıklarını ortadan kaldırmak ta var. Ama UNESCO`nun, Müslümanların kanlarının döküldüğü bir dönemde cehaleti ortadan kaldırma adına bir endişesinin olduğunu görmüyoruz. Netice itibariyle Birleşmiş Milletlerin güven sorunu var. 5 ülkenin tekelindeki Birleşmiş Milletlerin bünyesinde olan bu kuruluşun ne kadar güvenilir olabileceğini zaman gösterecektir. İnşallah tarih ve medeniyet şehri olan Diyarbakır`ımıza hayırlı olur. Biz, 5`inci Harem-i Şerif olan Ulu Cami`nin de bu listeye dâhil edilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir