• DOLAR 32.372
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.578
  • ...
Pazardaki limon fiyatını gören kaçıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pazarda fiyatı 5 ila 7 TL arasında değişen limonun kilosu marketlerde ise 8-10 TL`yi buluyor. Başta salatalarda olmak üzere sıkça kullanılan ve yaz ayının gelmesiyle beraber limonata türü içeceklerinde vaz geçilmezi olan limonun şu sıralar tane tane satılır duruma geldiğini belirten manav esnafı, yerli limonun henüz olgunlaşmadığını, yatak limonunun ise yüksek maliyetinden dolayı pahalı olduğunu söyledi. Limon üreticisi ise, ihracatı zirve yapan limonun, iç piyasada azalması ile zamlandığına dikkat çekti.

“İhracat artınca iç piyasada limon azaldı”

Limon fiyatlarındaki artışla ilgili olarak İlke Haber Ajansına (İLKHA) konuşan Karataş ilçesi çiftçilerinden Emin Dursun, limona yapılan zammın, artan ihracat sebebiyle iç piyasada limonun azalmasından kaynaklandığını söyledi.

Dünyanın en büyük limon üreticilerinden Arjantin`de olumsuz hava koşulları nedeniyle üretimin düştüğünü ifade eden Dursun, “Bu durum limon ihracatında Türkiye`yi ön plana taşıdı. Başta Rusya, Romanya, Ukrayna olmak üzere Arjantin`den limon alan ülkeler, Türkiye`ye yöneldi. Türkiye`nin limon ihracatı artınca iç piyasada limon azaldı. Bu da limon fiyatlarını katladı.” dedi.

Piyasadaki ürün yatak limonu

Çukurova bahçelerinde yeni yeni olgunlaşmaya başlayan limonun çıkması ile fiyatların biraz daha aşağı inebileceğini ifade eden Dursun, şu an piyasada olan ürünün geçen sezon soğuk hava depolarında saklanan yatak limonu olduğunu kaydetti.

Dursun, her yıl üretilen limonun bir kısmının hasat edilir edilmez piyasaya sürüldüğünü, büyük bir kısmının ise soğuk hava depolarında bekletilerek yatağa alındığını, bu ürünün ise yüksek maliyet sebebiyle pahalı olduğunu dile getirdi.

“Yeni mahsul limon ile fiyatlar ucuzlayabilir”

Yeni mahsul limonun pazar ve marketlerde bir aya kadar yerini almaya başlayacağını belirten Dursun, “Çukurova`da limonların piyasaya çıkması ile limon biraz ucuzlayabilir. Ancak İstanbul ve birçok ile giden limon masrafına, tüccar ve nakliye giderleri de ekleniyor. Ne kadar aracı çoğalırsa ürün de o kadar pahalanıyor. Bu yüzden bölgemiz ile diğer illerin limon fiyatları değişiklik gösterebiliyor.” dedi.

Limon tane tane satılır oldu

Şu an Adana pazarlarında 5 ila 7 TL arasında satılan limonu gören müşterinin, tane tane alır olduğunu ifade eden manav Mehmet Uçurucu, “Eskiden kasa kasa satılan limon şimdi tane tane satılır oldu. Şu an yatak limonu çok pahalı. Yeni mahsul ise henüz çıkmadı.” diye belirtti.

Geçen sene limonun zam şampiyonu olduğunu ve stokçuların, limonu yatak olarak soğuk hava depolarında depoladığını belirten manav esnafı, bu yüzden pahalanan limonun müşteriyi mağdur ettiğini, bu durumda ise müşteriler limonu tek tek aldığına dikkat çekti.  (Ayhan Kaya -İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir