• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
`Sadaka Allah`a sadakati gösterir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan'da en çok merak edilen konulardan biri olan Fıtır Sadakası ile ilgili İlke Haber Ajansına (İLKHA) bilgi veren Batman İl Müftü Yardımcısı Muhammed Yusuf Yaşar, Fitrenin Müslümanlarca mühim bir sadaka olduğunu belirterek, sadakanın Allah`a sadakatin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Ramazan  ayında müminlerin en çok merak ettiği konulardan biri olan ‘Fitre` ile ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan Batman İl Müftü Yardımcısı Muhammed Yusuf Yaşar, bir kişinin bir takım maddi sıkıntı yaşıyorsa, ailevi huzursuzluklar yaşıyorsa, psikolojik sıkıntılar ve bunalımlar geçiriyor ve bir türlü yaptığı ibadetlerden zevk alamıyorsa; mutlaka bolca sadaka vermesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Fıtır sadakası nedir?

Fıtır sadakası; her Müslüman`ın Ramazan ayı içerisinde, ailesinde bulunan kişilerden fert başına düşecek şekilde, fakir ve muhtaçlara verilmesi icap eden maddi destek anlamında kullanılan mali bir ibadettir.

Ne zamana kadar verilir?

Fıtır sadakasını bayram namazı öncesine kadar her Müslüman`ın vermesi gerekiyor. Fakat Bayram Namazından önce veremeyen kişilerinde kerahetle beraber bayram namazından sonra da vermeleri de mümkündür. Ama faziletli olanı mutlaka bayram namazından önce verilmesidir.

Fitre kimlere verilir?

Fitre, Kur`an-ı Kerim`de zikredildiği gibi yolda kalmışlara, borcu olanlara, ilimle meşgul olan talebelere, muhtaç fakirlere, yetimlere, kimsesizlere verilmesi önceliklidir. Öncelikle bunlara verilmesi ve yetimlerin gözetilmesi gerekiyor. Öncelikli olarak kişinin kendi ailesinde, akrabaları içerisinde yetimi, fakiri varsa önce onları gözetmesi elzemdir. Kısaca zekât verilenlere Sadakayı Fıtır`da verilebilir.

Fitrenin manası nedir?

Fitre, fıtrattan gelmektedir. Baş, can vergisi anlamına gelir. Şer`i manasına gelince; Ramazan ayına mahsus kişi başına canlı ve sağlıklı olmasının bedeli olması için verdiği zekâtın bir manada özetlenmiş hali olarak ifade edilebilir. Aile içerisinde, aile efradı sayısınca maldan çıkarılıp fakirlere, ilgili yerlere verilmesi için kullanılan, sarf edilen mali bir ibadettir.

Fitre ne için verilir?

Fitre Peygamberimizin, Allah`ın emri olduğunu beyan ettiği ve bizzat kendisinin uyguladığı ibadet olduğu için verilir. Temel sebebi budur. Çünkü ibadetlerde sebep mutlak manada Allah`ın emretmesidir. İkinci sebep; Peygamberimizin uygulamasıdır. Bundan sonrası ise hikmettir. Fitre verirse kişi daha sağlıklı yaşar. Bu da işin hikmet yönüdür. Fitre vermek canımızın karşılığını şükür ile eda etmek anlamına gelir. Bu da bir hikmettir. Fitre vermek fakirlerin durumlarını anlamak demektir. Bu da diğer iki durum gibi bir hikmettir ve bunları çoğaltabiliriz.

Fitreyi kimler verir?

Fitreyi; Müslüman olan ve hür olan herkesin vermesi gerekir ve vacip olarak kabul edilmiştir. Şafii Mezhebinde; vacip hükmü olmamasına rağmen sadakayı fıtır vacip olarak kabul edilmiştir. Çocuklarında fitreleri vardır. Anne babaların mutlaka kendi kazançları olmayan çocuklarının da fitrelerini vermeleri onlar üzerine vacip olarak kabul edilmiştir.

“Sadaka, kişinin dünyadaki hayatını zevkli hale getirir”

Sadakanın faydalarıyla ilgili önemli hususlara değinen Yaşar, sadaka üzerine Hz. Peygamberin hadisi şerifinde belirttiği gibi, belayı def eden, insanların ömrünü uzatan ve insanların ihtiyaçlarını Allah`a arz etmelerinin en önemli yollarından biri olarak zikredildiğini hatırlattı.

Yaşar, “Bir kişi eğer dünyada, yaşantısı esnasında eğer bir takım maddi sıkıntı yaşıyorsa, ailevi huzursuzluklar yaşıyorsa, psikolojik sıkıntılar ve bunalımlardaysa, bir türlü yaptığı ibadetlerden zevk alamıyorsa, manevi bir hayat yaşayamıyorsa mutlaka sıklıkla ve bolca sadaka vermesi icap eder. Çünkü sadaka Peygamberimizin ifadesiyle, sadaka kişinin ömrünü uzatır. Hayatına bereket gelir. Sadaka kişinin hem dünyadaki hayatını zevkli hale getirir ve hem de ahretteki hayatını istenilen ve razı olunan bir hayat haline dönüştürür.” dedi.

Sadakanın temel manasının kelime anlamıyla, sadakatini göstermek olduğunu vurgulayan Yaşar, sadaka veren kişilerin, ihtiyaç sahibi insanlarla hemhal olduğunu belirterek, “Zenginliğin esiri olmazlar, paylaşmayı öğrenirler, asıl mal sahibinin Allah olduğunu hatırlarlar.” dedi.

Yaşar sözlerini şöyle bitirdi: “Yani kullukta sadakati gösterebilmenin yolu sadakadır. Zenginlikte, sadakati göstermenin yolu sadakadır. Müslüman`ın Müslüman`a kardeşlikte sadakati göstermenin yolu sadakadır. Müslüman olarak üzerimize düşen bütün vazifelerde sadakati göstermenin en bariz yolu sadaka olarak isimlendirilebilir.” (M. Fatih Akgül-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir