• DOLAR 32.603
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2498.603
  • ...
Kasaplar hazır kıyma ve ambalajsız tavuk satamayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, tüketici sağlığının en üst düzeyde korunması, daha kaliteli ürünlerin tüketicilere ulaştırılması ve tüketicinin yanıltılmasının önlenmesi amacıyla 5 Aralık 2012'de yürürlüğe giren Et ve Et Ürünleri Tebliği yenilendi.

Söz konusu değişiklikle kasap, market gibi perakende işletmelerde parça kanatlı etlerin dökme satışı yasaklandı. Bu işletmelerde kanatlı etler, sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek. Bu işletmelerde, fermente sucuk, pastırma, köfte gibi et ürünleri üretilemeyecek, önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma satılamayacak.

Konu hakkında görüşünü aldığımız kasap H. Ali Rüzgar, kasapların kıyma ve köfteyi müşterinin yanında hazırlamasının ve ambalajsız ürünlerin satışının yasaklanmasının kendilerini memnun ettiğini belirtti.

Kasap ve marketlerde açık ürünlerin satılmamasını desteklediklerini belirten Rüzgar, “Tüketiciler kıyma, köfte ve sucuğu hazır bir şekilde almasınlar. Kasaplardan et alsınlar gözlerinin önünde kıyma, köfte ve sucuk yapsınlar. Tüketici, özellikle kasaplardan hazır kıyma almasın, aldığı eti kıyma yapsın. Tüketicilere tavsiyemiz budur.” ifadelerini kullandı.

“Terbiyeli tavuktan sakının”

Genellikle kasapların ve marketlerin açık ürünler sattığını söyleyen Rüzgar, “Kesinlikle son çıkan yasa çok iyi oldu. Fakat piliç (tavuk) konusunda özellikle fabrikalardan açık ürünler gönderilmemesi gerekir. Fabrikalardan kanat, but, göğüs ve tam tavuklar açık olarak market ve kasaplara servis ediliyor. Mademki öyle bir yasa çıkarılmış, yetkililerin önce fabrika çıkışı ürünlerin ambalajlı çıkması için el atsınlar. Açık ürün gönderen fabrikalara engel olsunlar ki kasap veya marketler de açık ürün satmasınlar.” dedi.

Son olarak tavuk eti konusunda uyarıda bulunan Rüzgar, “Vatandaşlar açık üründen ziyade terbiye edilmiş tavuk almasınlar. Çünkü tavuğun terbiye edilmesi, etteki sorun ve sıkıntıları tamamıyla kamufle ediyor.” şeklinde konuştu.   (M. Sait Çelik–İLKHA)   















Bu haberler de ilginizi çekebilir