• DOLAR 32.576
  • EURO 34.912
  • ALTIN 2438.71
  • ...
Bitlis Kalesinin 30 yıl daha turizme kapalı olacağı iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kazı çalışmalarının 2003 yılında başlaması nedeniyle halka ve turizme kapalı olan tarihi Bitlis Kalesi, devam eden kazı çalışmaları nedeniyle 30 yıl daha ziyaretçilere kapalı olacağı iddia ediliyor. Bitlis’in merkezinde bulunan, etrafı işyerleriyle çevrilmiş tarihi Bitlis Kalesi kendi kaderine terk edilmiş.

Bitlis Kalesi 12 yıldır turizme kapalı

İki derenin birleştiği yerde yalçın bir kayanın üzerinde inşa edilen 56 metre yüksekliğe, 2 bin 800 metre uzunluğuna ve 7 metre duvar genişliğine sahip tarihi kalenin yıkılmaya yüz tutmuş duvarları yapılan restorasyonla 2014 yılında onarımı bitirildi.

Yılda binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Bitlis Kalesinde yapılan kazılardan elde edilen bulguların Ahlat Müzesinde sergilendiği iddia ediliyor. Vatandaşlar arasında ise halka kapalı olarak yapılan kazılarda altın arandığı iddiaları dolaşıyor. Bitlisliler bir an önce kazı çalışmalarının bitirilerek kalenin hem turizme hem de halkın ziyaretine açılmasını istiyor.

Olaya tepki gösteren Bitlisliler, “2003 yılından bu yana kazı çalışmaları var gerekçesiyle tarihi kalemiz halkın ziyaretine kapalıdır. Dışarıdan gelen bir misafirimiz Bitlis’in tarihi kalesini gezmek istiyor. Fakat kalenin ziyaretçilere kapalı olması nedeniyle bu imkanları kendilerine veremiyoruz. Ancak Kültür il Müdürlüğünden izin alabilirsek kısa süreliğine bunu yapabiliyoruz. Bu da bir çözüm değildir. Herkes için de bu durum söz konusu değil. Her yönüyle geri bırakılmış olan bir ilin tek turizm potansiyeline sahip olan kalesi de turizme kapatılmış durumda.” diyor.

“Kazı çalışması var deniliyor ama çalışan yok”

Kazı çalışması var denilen kalede hiçbir çalışmanın yapılmadığını ileri süren Bitlisliler, “Kazı çalışmaları var deniliyor. Yaz aylarındayız henüz bir çalışma görmedik. Kalede kazı yapan da yok. Yılın belki bir veya bir buçuk aylık bir zaman diliminde farklı illerin üniversitelerinden gelen birkaç öğrenci kazı çalışma başkanlığının gözetiminde staj yapıyorlar. Bir ilin en büyük tarihi değeri ve turizm potansiyeli olan kalesi bu kadar süre halka ve turizme kapalı olamaz. Bugün Kapadokya’da kazı çalışması var diye 30-40 yıl turizme kapatılıyor mu? Kapatmıyorlar. Neden Bitlis Kalesi bunca yıldır turizme kapalıdır.” diye sordular.

“Valilik, belediye ve kültür müdürlüğü duyarsız davranıyor”

Tarihi Bitlis Kalesinin yıllardır turizme kapalı olmasının sorumlusu duyarsız davranan yetkililerden kaynaklandığını savunan Bitliler, “Bitlis Kalesi eğer bugüne kadar halkın ve turizmin ziyaretine kapalıysa bunun sorumlusu duyarsız davranan Bitlis Valiliği, İl Kültür Müdürlüğü, Bitlis Belediyesi ve yetkili olan tüm kurumlarıdır. Bu kenti bu hale getiren bu kentin yöneticileridir. Bizler özellikle Bitlis Valiliği ve İl Kültür Müdürlüğüne soruyoruz. 2003 yılından bu yana halka ve turizme kapalı olan tarihi Bitlis Kalesindeki kazı çalışmaları ne zaman bitirilecek? Tarihi Bitlis Kalesi, 30 yıl daha kazı çalışmaları nedeniyle ziyaretçilere kapalı tutulacak iddiaları doğru mudur? Bu konuda bizlerin bilgilendirilmesini istiyoruz.” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Öte yanda kalede yapılan kazı çalışmaları hakkında 2012 yılında basına demeç veren Kazı Başkanı Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Gülşen Baş, kazı çalışmalarının 15-20 yıl daha süreceğini ifade ederken, 2014’te yerel bir gazeteye verdiği demeçte ise kazı çalışmalarının 30 yıl daha süreceğini belirtmişti.  (Şükrü Tontaş-İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir