• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Şırnak`ta Müftülüğü itikafa girmek isteyenlere cami hazırlayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İtikaf sünnetinin Allah`a ibadet şerefine ulaşmak olduğunu belirten Müftü Özkan, “İtikaf beş vakit namaz kılınan bir camide bir kişinin Ramazan`ın son on gününde niyet ederek, camide, taatle ibadetle, zikirle, Kur`an okuyarak, Hz Peygamberin şemailini, siretini, sünnetini okurayak vakit geçirmesidir.Yani kişinin Allah`ın hoşnutluğunu kazanmak için dünya ile ilgili ilişkilerini kesip, camide Allah`a ibadetten başka bir şey düşünmemesidir” dedi.

“İtikafta kişinin oruçlu olması ve camide olması şarttır”

“İtikaf eğilmek demektir” diyen Müftü Özkan, İtikaf sünnetini uygulayan bir kişinin öncelikle oruçlu olması ve belirlenen süreler içinde camide olması şartının olduğunu söyledi.

İtikafın sünnet-i kifaye olduğunu belirten Özkan şöyle dedi;

“Bir beldede, bir şehirde hiç kimse bu ibadeti yapmazsa bu sünnet terk edilmiş oluyor. Ama biri veya bir kaçı yapınca diğerlerinin üzerinden vebal düşmüş oluyor. İtikafa giren kimse zaruretin dışında camiden ayrılamaz. Cuma namazı başka camide kılınıyorsa, oda başka camiye gidebilir ama bulunduğu camide kılınıyorsa o camide kılar. Lavaboya gitmek, abdest almak gusül etmek için camiden ayrılabilir. Caminin yıkılması ve yangın gibi durumlarda ayrılabilir. Başka durumda ayrılırsa itikafı bozulur tekrar niyet etmesi lazımdır”

İtikaf sünnetinin nefse zor ve ağır geldiğini belirten Özkan, İnsanın hareket özgürlüğünün yeterince olmadığı bir ortamda ibadet lezzetinin de çok farklı olduğunu ifade etti.

“İtikaf çok önemli bir sünnetir”

İtikaf sünnetinin halk nazarında ‘olsa da olur olmasa da olur`  gibi göründüğüne dikkat çeken Özkan, “Hz Peygamber Ramazan ayında diğer aylara nazaran daha büyük gayret ve performans gösterirdi. Bir de Ramazan ayının son on gününde daha büyük bir gayret içine girdiğini biliyoruz. Nedeni ise bu son on günde bin geceden  daha hayırlı olan Kadir Gecesinin bulundurmasıdır. İtikafa girenler, son on günde Allah`ın evleri olan camilerde, adet alışkanlığından sıyrılıp ibadet şerefine, kendi evlerinden ayrılıp Allah`ın evinde Kadir gecesini idrak ederek, onun kitabını okuyarak Cenab-ı Hakk`ın kendisine verdiği imkanlarla   misafirliğine giderek, o lezzeti tatmanın bahtiyarlığına erişirler. ” dedi.

İtikaf için belirli bir cami belirlemediklerini ifade eden Müftü Özkan son olarak,Şırnak`ta İtikaf etmek isteyen vatandaşların müracaat etmeleri halinde camide  gerekli olanağın sağlanacağını ve gerekirse güvenlik tedbirinin de alınacağını sözlerine ekledi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir