• DOLAR 32.34
  • EURO 35.112
  • ALTIN 2307.62
  • ...
`Anız yakmak geleceği yakmaktır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Valiliği, kentte hububat hasadının ardından başlayan anız yangınlarıyla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

Batman`da anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesinin bozulduğu belirtilen açıklamada, “Buna bağlı olarak toprağın üstünde ve altında doğaya ve canlılara yararlı olabilecek, organik-inorganik maddeler ile mineraller zarar görmektedir. Bu nedenle beslenmede önemli rol oynayan gıda maddelerinin kalitelerinin düşmesine neden olmaktadır. Bu bitkilerin, hayvanların ve en önemlisi insanların sağlıklı yaşam zincirini doğrudan etkilemektedir. Anız yakmak su ve rüzgâr erozyonuna neden olmaktadır. Anız yakmakla kendi toprağını, suyunu ve geleceğini yok ettiğinin farkında mısın?” denildi.

“Anız yakmak insan sağlığına zarar vermektir”

Anız yangını insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen çevresel faktörlerin en önemlisi olduğu vurgulanan açıklamada, “Anız yangınlarının ortaya çıkardığı kül, partikül,  karbon monoksit vb. gibi zehirli dumanlar;  soluduğumuz havayı, korkunç boyutlarda kirletip, insan sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Özellikle çocuk ve yaşlılarda solunum yollarının tıkanmasına sebep olmaktadır. Astım, Bronşit ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olanlarda bu durum daha ağır sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Anız yakmakla kendi ailemizin sağlığına zarar verdiğimizin ve diğer insanların hayatlarını kaybetmelerine sebep olabileceğimizin farkında mıyız?” diye soruldu.

“Anız yakmak alt yapıya zarar vermektir”

Anız yangınları sonucu telefon ve elektrikler direklerinin, trafik levha ve işaretlerinin, etraftaki yerleşim bölgelerinin zarar gördüğüne dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Anız yangınları sonucu meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta ve trafik kazaları ile can ve mal kayıpları yaşanabilmektedir. Anız yakmakla kendi ulaşım ve alt yapı imkânlarımızı yaktığımızın farkında mıyız?”

“Anız yakmak canlıları diri diri yakmaktır”

“Anız yakarak yok edilen her canlıdan sorumlu olduğumuzu unutmayalım” denilen açıklamada, dinimizin insanlara,  hayvanlara, çevreye ve tabiata zarar veren her fiili ve eylemi yasakladığı hatırlatıldı. Yakılan anızlarla birlikte milyonlarca masum canlının yok edildiği belirtilen açıklamada, “Yakılan anızlar yüzünden,  doğal denge bozulmakta,  milyonlarca canlı yanmakta ve bitkiler zarar görmektedir.” denildi.

“Anız yakmak yasaktır, cezası vardır”

Batman Valiliğin tebliği uyarınca, anız yakanlara dekar başına 38,71 TL para cezasının uygulanacağı uyarısında bulunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Yakılan anızın orman ve sulak alanlar ile yerleşim yerlerine yakın olması halinde cezalar 5 kat arttırılacaktır. Vatandaşlarımız anız yangını gördükleri anda 155 Polis İmdat Hattına, 156 Jandarma İmdat Hattına, 110 İtfaiye Hattına, 181 Çevre ve Şehircilik Hattına bilgi vermeleri halinde ekipler tarafından olay yerine müdahale edilerek gerekli işlemlerin yapılacağı bilinmelidir.” (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir