• DOLAR 32.386
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2326.429
  • ...
İftar sofrasının vazgeçilmezi: Meyan Şerbeti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğu ve Güneydoğu`nun birçok ilinde yaz mevsimi ile birlikte tüketilen içeceklerin başında meyan şerbeti geliyor. Nane, ıhlamur, adaçayı, tarçın, kekik limon gibi faydalı bitkilerin arasında daha çok dikkat çeken meyan şerbeti, yaz mevsiminde soğuk olarak servis ediliyor.

Ramazan`da da iftar sofralarının vazgeçilmezi olan meyan şerbeti, seyyar satıcılarının yüzünü güldürüyor. Şerbetin doğallığı ve ferahlatıcı özelliğinin yanı sıra, başta safra kesesi, mide ve bağırsaklar olmak üzere, böbreklerin temizlenmesine büyük katkı sağladığı biliniyor.

“70 yıldır bu işle uğraşıyoruz”

Ailesinin yaklaşık 70 yıldır meyan şerbeti sattığını anlatan Mardinli Meyan Şerbeti Satıcısı Abdulkadir Işıktaş, meyan şerbetinin faydalarını saymakla bitmediğini söyledi. Işıktaş, “Bizim aile 1940`dan beri bu iş ile uğraşıyor. Dededen babaya, babadan kardeşe devredilen bu mesleği şuan ben yapıyorum. Meyan Şerbeti, vücut direncini artıyor, mideye çok iyi geliyor. Susuzluğa çok iyi gelen meyan şerbeti, Ramazan sofrasının vazgeçilmesidir.” dedi.

Gazlı içeceklerin yerine tercih ediyor

Asitli ve şekerli içeceklerin yerine meyan şerbetini tercih ettiklerini belirten vatandaşlar ise “Kolalı içecekler hem asitli, hem şekerli olduğu için bir süre sonra insanı rahatsız ediyor. İlk başta soğukluğu nedeniyle susuzluğu giderse de daha sonra insanı tekrar susatıyor. Hâlbuki meyan şerbeti, hem serinletiyor, hem susuzluğu gideriyor, hem de şifa veriyor.” diye konuştular.

Meyan şerbetinin faydaları

İştahı açar. Nefes darlığı, astım ve bronşite iyi gelir. Mide rahatsızlıklarına (gastrit, mide ülseri) faydalıdır. Böbrek kumu ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Mide yanması ve ekşimesine çok fayda verir. İdrar yollarını açar. Boğaz ağrılarını keser. Balgam söktürücüdür. Meyan şerbeti Ilık olarak gargara yapılıp içildiğinde ağız kokusu ve diş eti rahatsızlıklarına faydalıdır. Çok içilmesi halinde tansiyonu arttırabilir.  Vücuda enerji verir.

Şerbetin hazırlanışı

Ufalanmış meyan kökü, bir yemek kaşığı, bir sürahi musluk suyuna bırakılır (süzgeçli olmasında fayda var). Suya katılan meyan kökünün hepsinin ıslanması sağlanır. Birkaç saat bekletilir. Şerbetin tadı hafif şekerlidir. Kıvam koyu olursa su veya buz ilave edilebilir. Şekerli olmasına karşın şeker oranı sıfırdır. (M. Salih Keskin – İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir