• DOLAR 32.355
  • EURO 35.633
  • ALTIN 2323.136
  • ...
Vanlı STK`lardan Çin zulmüne tepki ve boykot çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Komünist Çin hükümetinin, Doğu Türkistan Müslümanlarına yönelik baskı ve zulmüne bir tepki de Vanlı Sivil Toplum Kuruluşları (STK)`ndan geldi. Zulme tepki gösteren STK temsilcileri Çin mallarının da boykot edilmesini istedi.

Ramazan'da oruç tutmanın dahi yasak olduğu Doğu Türkistan`da yarım asırdan bu yana devam eden baskı ve sindirme politikaları tüm hızıyla devam edereken bu durum dünya kamuoyunu rahatsız etmiş ve Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeden kızıl Çin zulmüne tepkiler gelmişti.

Konuyla ilgili olarak İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Memur Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin, ASİM DER Van Şube Başkanı İrfan Ermiş ve Anadolu Gençlik Derneği Van Şubesi Tanıtım ve Medya Komisyonu Başkanı Yusuf Aydın, Mübarek Ramazan ayına rağmen devam eden Çin zulmü ve dünyanın buna karşı adeta üç maymunu oynamasına tepki göstererek, Müslümanlardan Çin mallarını boykot etmeleri çağrısında bulundu.

“Söz konusu Müslümanlar olunca batı üç maymunu oynuyor”

Batı dünyasının Müslümanlara yapılan zulümler karşısında üç maymunu oynadığını ifade eden Memur Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin, yaşanan zulümlerin İslam dünyasının sahipsiz kalmasından kaynaklandığını belirterek, “Eğer kuzeyde üç tane fok veya güneyde üç tane hayvan öldürülmüş olsaydı batı dünyası ayağa kalkardı. Ancak söz konusu İslami değerler ya da Müslümanlar olunca, batı dünyası yıllardan beri devam ettirdiği ‘üç maymunu` oynama geleneğini sürdürmektedir bu Çin zulmünde de böyledir. Ya da İslam dünyasının herhangi bir yerinde yaşanan zulümlere karşı da böyledir.” dedi.

“Birlikteliğin sağlanması için liderlere büyük işler düşüyor”

İslam ülkelerinin başında bulunan liderlerin vahdeti sağlama yönünde çabalar sarf etmesi gerektiğini vurgulayan Bilgin, İslam dünyasında yaşananların temelinde bir birlikteliğin olmamasının yatığına işaret ederek, “Bırakın İslam birliklerini sağlamasını, şuan İslam ülkelerinin hiçbirinin başında ümmet anlayışı ile hareket eden bir lider yoktur. Liderlerin kendi ülkesindeki sorunları çözememesiyle birlikte başka bir ülkedeki sorunlara müdahil olması veya çözmesi mümkün değildir. Asıl gelinmesi gereken nokta İslam coğrafyasında bir an önce birlikteliğin sağlanması adına liderlerin bir çaba ortaya koyarak bunu halklara da yansıtmalarıdır.” şeklinde konuştu.

İslam ulemasının İslam ülkelerinin liderleri üzerinde baskı oluşturmaları gerektiğini de sözlerine ekleyen Bilgin,  İslam âlimlerinin ciddi manada bir araya gelmeleri ve İslam ülkelerinin başında bulunan siyasiler üzerinde baskı uygulamaları gerektiğini aktardı.

“Uygurlara yapılan zulüm etnik kimliğe değil İslami kimliklerinedir”

Komünist Çin yönetimi tarafından Müslüman Uygur Türklerine yapılan zulme kimsenin tepki vermediğini söyleyen ASİM DER Van Şube Başkanı İrfan Ermiş ise, zulmün Türk kimliğinden değil İslami değerlerinden dolayı yapıldığını vurguladı.

Dünyanın kör ve sağır kaldığı Çin zulmüne Müslümanların tepki göstermesi gerektiğini belirterek, Ermiş, “Zulüm Çin`deki Müslüman halka yapıldığı için dünya gündemi ve basınında hiç önemsenmedi. Biz zulüm altındaki kardeşlerimize Müslümanlar olarak destek vermeliyiz. BM bu zulüm karşısında sessizliğe bürünmüş durumdadır. Ancak Avrupa`da bir köpeğe veya başka bir insana bir şey yapıldığı zaman bütün Avrupa ayaklanıyor, ama Müslüman`a olduğu zaman herkes susuyor. Ne insan hakları ne de Avrupa hakları diye bir şey kalıyor. Bu insanlara sırf Müslüman oldukları için bu zulümler yapılıyor.” dedi.

“Kullandığımız ürünlerin yüzde 90`ı Müslümanlara zulmeden ülkelerin malıdır”

Müslümanların, yapılan zulümler karşısındaki tavrını eleştiren Ermiş, “İslam coğrafyasının parçalanmışlığının en büyük sebebi Kur`an`ı örnek almayışımızdır. Kullandığımız ürünlerin yüzde 90`ı Çin veya Müslümanlara zulmeden halkların malıdır. Bunun önüne geçilmelidir.” çağrısında bulundu.

“Doğu Türkistanlı kardeşlerimize özellikle ramazan ayında zulüm ediliyor”

Uygur Türklerine yapılan zulümlerin sadece bugünlere ait olmadığını ve yaklaşık olarak yarım asırdır devam ettiğini anlatan Anadolu Gençlik Derneği Van Şubesi Tanıtım ve Medya Komisyonu Başkanı Yusuf Aydın, “Doğu Türkistan her yıl Ramazan aylarında bizlerin gündemine geliyor. Uygur Türklerineyapılan işkenceler zulümler geçmişte diğer Müslümanlara uygulanan zulümleri aratmıyor. İslam coğrafyasının her tarafında olduğu gibi Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz büyük sıkıntılar çekmektedirler.” dedi.

“Çin`e ambargo uygulaması gereken devletler İslam ülkeleridir”

Müslümanların Çin`e karşı ekonomik ambargo başlatması gerektiğini ifade eden Aydın, Türkiye`nin buna öncülük etmesi gerektiğini ifade ederek, “Maalesef hem İslam coğrafyasındaki pazarı hem de Türkiye`deki ekonomik pazarı Çin`in eline geçmiştir. Hangi malzemeye el atarsak Çin malı olduğunu görürüz. Hacılar hacca gittikleri zaman getirmiş oldukları malzemenin bile Çin malı olduğunu görüyoruz. Müslümanlar tüketimin verdiği gücü kullanarak Çin`e karşı ekonomik baskı uygulayabilirler.” şeklinde konuştu.

Çin yönetiminin akıl almaz zulüm ve işkence yöntemleri uyguladığını da sözlerine ekleyen Aydın, Müslümanların artık yaşanan bu zulümlere karşı harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi. (Murat Dalgın - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir