• DOLAR 32.382
  • EURO 35.077
  • ALTIN 2326.17
  • ...
Biçerdöverciler hasat mevsimi boyunca ilden ile dolaşıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hasat mevsiminin gelmesiyle biçerdöverciler için iş sezonu açılmış oluyor. Ürünlerin erken olgunlaştığı güney illerinden çalışmaya başlayan biçerdöverciler son olarak hasadın geç başladığı kuzey illerine gidip sezonu kapatıyorlar. Biçerdöverciler için iş sezonu 3 ila 3,5 ay sürüyor.

Bazı biçerdöverler tarladaki hem mahsulü hem de samanı  döverek çiftçiye hizmet ediyor. Bu biçerdöverlere takılı olan römorklar samanı depoluyor. Römorklara doldurulan samanlar için ton başına biçerdövercilere ayrıca ücret ödeniyor. Kimi biçerdöverler de sadece buğday ve arpayı biçiyor. Bu durumda çiftçi tarladaki samanı daha sonra patoz ile toplamak zorunda kalıyor.

“Bölgeden bölgeye gezip ürün biçiyoruz”

2015 sezonunun 1,5 aydır başladığını belirten Diyarbakırlı biçerdöver operatörü Murat Çınar; “Bir sezonda ortalama 3-3,5 ay dolaşıyoruz. Bölgeden bölgeye gezip biçiyoruz. İşimiz bu şekilde devam ediyor. Ramazan ayındayız biraz da zahmet çekiyoruz. Allah kolaylık verir inşallah.” Dedi.

Ürün biçmek için farklı biçerdöverlerin olduğunu ve çalışmaya başlama zamanının bölgenin nem oranına göre değiştiğini belirten Çınar; “Aşırı bir yoğunluğumuz var. Nemli bölgelerde biraz geç başlayıp geç bitiriyoruz. Bu bölgede erken başlıyoruz. Çalışmamız makinadan makinaya farklılık gösteriyoruz. Bu kullandığımız biçerdöver patozludur. Bir seferde çiftçileri hem ekinden hem samandan kurtarıyoruz. Düz biçerdöver olduğu zaman çiftçi samanı daha sonra topluyor.” Dedi.

“Saman fiyatlarındaki düşüklük biçerdövercileri olumsuz etkiliyor”

Bu sene saman fiyatlarının geçen seneye göre düşük seyretmesi tarladaki mahsulle birlikte samanı da biçen biçerdövercileri olumsuz etkiledi.

Kabasakal köyü çiftçilerinden Ramazan İnat saman fiyatlarının düşmesinin biçerdövercileri olumsuz etkilediğini belirtti. İnat; “saman fiyatları düşük olunca biçerdöverciler de zarar ediyor. Normalde bir römorkta 1 ton samanın toplama ücreti geçen sene 100 TL iken bu sene bu fiyat 90 TL`ye düştü. Elhamdülillah mahsul bol ve bereketlidir. Böyle olunca da fiyatlar düşüktür. Biçerdöverciler biraz zarar edecek.” dedi. (İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir