• DOLAR 32.588
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2439.192
  • ...
Batmanlı telefonculardan ikinci el cihaz uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İkinci el cep telefonu alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Batmanlı cep telefonu esnafı Yakup Yılmaz, kullanıcının parasının boşa gitmemesi için ikinci el cep telefonu alırken dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çekti.

Yurt dışından kaçak yollarla getirilen taklit ürünlerin, ‘orijinal ürün` denilerek satıldığını belirten Yılmaz, bu ürünlerin internet ortamında ve TV reklamları ile satıldığını söyledi.

İkinci el cihazlarda da birçok hilenin yapıldığını ifade eden Yılmaz, özellikle sokakta kurulan tezgâhlardan telefon almanın çok büyük mağduriyetlere sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Yılmaz, “Esnaftan aldıkları telefonun, garanti belgesi ve faturasını istesinler. Bu yoksa telefonu o esnaftan aldıklarına dair yazılı bir belge alsınlar.” dedi.

Yüksek model ikinci el cihazlarda yetkili servis dışında açılma, tamir görme olup olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Eğer bir cihaz yetkili servis dışında açılıp tamir görmüşse bu cihazların alınmamasını tavsiye ediyoruz. Çünkü böyle cihazlarda sorun çıkma olasılığı çok yüksek.” diye konuştu.

Cep telefonu satışı yapan Bahattin Rüzgar ise, bir cihaz alınırken ilk önce orijinal mi, taklit mi diye bakılması gerektiğini dile getirdi. Rüzgar, telefon alınırken dikkat edilmesi gereken konuları şöyle sıraladı:

-Cihazın garantili ve faturalı olup olmadığını öğrenmeliyiz. Cihazı alırken kesinlikle İMEİ kontrolü yapmalıyız. Faturalı olup da bazı problemler sonrasında cihaza İMEİ klonlaması ile karşılaşılabilir, kesinlikle böyle bir cihaz alınmamalı.

-Fatura ve garanti sürecini geçtikten sonra fiziksel olarak cihazın açılıp açılmadığını kesinlikle kontrol etmeliyiz. Tamir görmüş cihazlar genellikle tekrar sorun oluşturur. Maddi olarak sıkıntı yaratır. Eğer servis dışında açılmışsa zaten garanti dışı kalmış demektir.

-Alacağınız cihazı alış-veriş süresinde kısa bir süreç olsa dahi kamera, bluetooth, wifi, usb, kulaklık ve şarj cihazı girişlerini, cihaz tuşlu ise tuş takımının orijinalliğini ve çalışabilirliğini dokunmatik ise size doğru ve hızlı cevap verebilirliğini ayrıca deneyebilme imkânınız olursa şebeke birimini kontrol etmelisiniz.

Rüzgar, “Telefon alınırken maddi zarara girmemek için bozulana kadar kullanılması gerekir. Bazı telefon satıcıları tamir gören veya açılan telefonları sıfır olarak satabiliyorlar. İkinci el telefon alım satımı güvenilir kişilerden yapılmalıdır. Çin ve Kore cihazlarını tavsiye etmiyoruz. Bütün alıcılara da bunu belirtiyoruz. Çünkü Çin ve Kore cihazları arıza yaptı mı tümüyle çöpe gider.” uyarısında bulundu.     (M. Sait Çelik–İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir