• DOLAR 32.386
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2326.429
  • ...
`PYD Tel Abyad`a Kürtleri yerleştirdi`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Suriye'de DAEŞ'e karşı savaşan muhalif Ceyş el Selam grubunun komutanlarından Muhammed Ahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süredir Tel Abyad'ın kontrolünü elinde bulunduran DAEŞ'e karşı PYD ile hareket ettiklerini ve Tel Abyad'a beraber girdiklerini belirterek, "Bizim buradaki amacımız, PYD'nin Arap topraklarına sahip çıkmasını engellemekti" diye konuştu.

Tel Abyad'a girdikten bir gün sonra PYD ile aralarında anlaşmazlık çıktığını anlatan Ahmet, bunun sonucunda kent dışına çıkarıldıklarını söyledi.

Daha sonra Tel Abyad'ın doğusunda Ginetra köyüne gittiklerini ifade eden Ahmet, şunları kaydetti:

"PYD, bulunduğumuz mevziye saldırdı. Burada 4 arkadaşımız hayatını kaybetti. Zor durumda kalınca Türkiye sınırına doğru çekilmek zorunda kaldık. Daha sonra 4 arkadaşımla Türkiye'ye sığındık. Tel Abyad'ın alınması sırasında PYD'den bölgede yaşayan Arap kardeşlerimiz için taleplerimiz oldu ancak bunlar kabul edilmedi, biz de onlardan ayrılmak zorunda kaldık. PYD, Tel Abyad'a dışarıdan getirilen Kürtleri yerleştirdi. Şu anda Tel Abyad'da yaşayanların büyük çoğunluğu Kürtlerden oluşuyor ve hepsi başka yerlerden geldi, çok az sayıda da Arap kaldı."

Ceyş el Selam grubunda yer alanlardan Abdulcabbar Kerku ise PYD'nin baskısından kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını dile getirdi.

DAEŞ'in Tel Abyad'ı çatışmadan PYD güçlerine teslim ettiğini aktaran Kerku, PYD'nin de ÖSO'ya ait bayrağı indirip kendi bayraklarını astığını ifade etti.

Araplardan kendilerine yardım etmelerini istediklerini anlatan Kerku, "Tel Abyad'da yüzleri kapalı bir grup vardı ve bunların araçlarında Esed'in fotoğraflarını gördük" şeklinde konuştu.

Muhammed Kasım da PYD'den önce Tel Abyad'a girdiklerini ve Arapların bölgeden kaçışlarına şahit olduklarını dile getirdi.

PYD'nin Tel Abyad'a girdikten sonra Araplara ait evleri talan edildiğini belirten Kasım, şöyle konuştu:

"PYD, Araplardan intikam için bunu yaptı. Bu hareket, İslam ile bağdaşmaz. Biz PYD ile birlikte değiliz. Tel Abyad'a girdikten sonra bayrağımızı oraya astık ve bir okulda bekledik. Daha sonra aramızda anlaşmazlık çıkınca Ginetra köyüne gittik. PYD mevzilerinden bize ateş açıldı. Orada kalan 15 kişi, PYD'nin yolu kapatması nedeniyle herhangi bir yere gidemiyor."

Ahmet Hıdır da PYD'nin kendileriyle DAEŞ'e karşı Rakka'da savaşmalarını istediklerini, kabul etmeyince de saldırıya maruz kaldıklarını belirtti.

AA

 

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir