• DOLAR 32.501
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2489.61
  • ...
SON DAKİKA
Başbağlar`da analar hep ağlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cafer Selçuk / Doğruhaber
2 Temmuz 1993 yılında Sivas`ta Madımak otelinin yakılmasından 3 gün sonra, Erzincan`ın Kemaliye ilçesi Başbağlar Köyünde 33 dindar masumun şehid edildiği vahşi bir katliam gerçekleştirildi. Katliamın üzerinden tam 22 yıl geçti ama tek bir fail dahi bulunmazken, madımak otelinin yakılmasından sorumlu oldukları iddia edilen 33 kişiye idam, 91 kişiye de çeşitli oranlarda hapis cezaları verildi.

BAŞBAĞLAR`DA SIR   PERDESİ ARALANMADI
Tarihler 5 Temmuz 1993`ü gösterirken Erzincan`ın Kemaliye ilçesi Başbağlar Köyü kana bulandı. 33 masum insanın katledildiği köy ateşe verildi. 100`e yakın katilin işlediği katliamın üzerinden tam 22 yıl geçti. Olayın failleri hala bulunmadı, bulunmak istenmedi. Katliamın sır perdesi de bir türlü aralanmadı. Olaydan sonra 17 kişi mahkemeye çıkarıldı ama sadece 17 yaşında bir çocuk suçlu bulundu.

MADIMAK OTELİ İÇİN 124   KİŞİYE CEZA BAŞBAĞLAR`DA FAİL BİLE YOK
Başbağlar Katliamı`ndan sadece üç gün önce 2 Temmuz 1993`te Sivas Madımak otelinin yakılmasıyla ilgili olarak olayla hiçbir ilgisi olmayan pek çok kişi tutuklandı. Bunlardan 33 kişiye idam, 91 kişiye de çeşitli hapis cezaları verildi. Bu davadaki hükümlüler çıkarılan af yasalarından faydalandırılmadı bile. Oysa Başbağlar Katliamı`nın ise şu an hiç bir hükümlüsü yok, gerçek failler hala bulunamadı. Asıl mağdur pozisyonunda olanların Başbağlarlılar olmasına rağmen devlet 4.5 milyon TL vererek madımak otelini satın aldı. Başbağlar`ın mağdurları ise acılarla mücadele ediyor.

HER İKİ KATLİAM DA TEZGÂHLANAN DERİN BİR KOMPLO
Başbağlar`da katliama imza atanlar 1,5 saat boyunca “Sivas`ın intikamı”nı aldıklarını anlattılar, köye bıraktıkları bildirilerde bunu açıkça deklare ettiler. Bununla beraber Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Sivas olaylarının sorumlusu olarak öne sürdüğü 33 kişiye de idam cezası verdi.  Böylece sözde bir cana bedel iki can alınmış oldu. Olaylardan çok sonra bazı sol düşünceli dergiler “Sivas`ın hesabı soruldu” şeklinde yayınlar yaptı. Bütün bunlara rağmen her iki katliamın da halkımıza karşı tezgâhlanan derin bir komplo ürünü olduğu, tertipleyenlerin ortaya çıkmaması için gayret sarf edildiği gerçeği ortaya çıkıyor.

CAMİ CEMAATİ KATLEDİLDİ
5 Temmuz 1993`te köye gelen it sürüleri, topladıkları köylülerin huzurunda bir buçuk saat boyunca mukaddesata hakaretler ettiler. Sonra makinalı tüfeklerle köylüleri kurşun yağmuruna tuttular. Katiller bununla da yetinmediler lav silahlarıyla evlere ateş açıp yaktılar. Evlerinden çıkamayan bir çocuk, bir kadın ve üç erkek yanarak can verdi. Yüzlerce hayvan diri diri yandı. 194 ev, köy okulu ve köy camisi yakıldı. 33 kişi şehid oldu, 30 kadın dul ve 70 çocuk yetim kaldı. Yakılıp yıkılan köy devlet tarafından unutuldu, katillerden hesabı sorulmadı.

BAŞBAĞLAR KATLİAMINDA CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Vahşi katliamın üzerinden 22 yıl geçse de gerçek failler ortaya çıkarılmadıkça bu sorular da akılları kurcalamaya devam edecek. İşte akıl kurcalayan o sorular:
1-33 kişinin katledildiği bir bölgeye 14 saat sonra askerin gelmesi ne anlamaya geliyor?

2-Olay yerinden yaklaşık 600 kurşun toplandı. Bu kurşunların balistik incelemesi neden yapılmadı? Olaylarda kullanılan silahlar neden sır oldu?

3-Başbağlar katliamının işleneceği gün İstanbul`dan bir grup köylü köye gelmişti. Katiller bunu nasıl haber almışlardı?

4-Madımak olayından üç gün sonra Başbağlar katliamı gerçekleşti. Bu kadar büyük bir eylemin üç gün arayla işlenmiş olması mümkün mü? Dolayısıyla hem Sivas olaylarını çıkaranlar hem de Başbağlar katliamını yapanların aynı merkezden idare edildiği doğru mu?

5-Katliamdan sonra sadece 17 yaşındaki bir çocuğun cezalandırılması olayda ağır ihmali olanların olduğunu göstermez mi? Şu ana kadar katillerin bulunmaması bunun derin bir tezgah olduğunu ortaya koymaz mı?

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir