• DOLAR 32.331
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2282.233
  • ...
Diyarbakır Surları `Dünya Kültür Mirası Listesi`nde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda yapılan oylamada, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri 'Dünya Kültür Mirası' olarak tescillendi.

Nihai kararın bu akşam verildiği oylamada, Diyarbakır`ın tarihi mirası Surlar ve Hevsel Bahçeleri, Dünya Kültür Mirası Listesi`ne alındı.

UNESCO`nun 39`uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı`nda Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ele alındı. ICOMOS`un (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri`ne ilişkin hazırladığı 8 dakikalık slayt gösterisiyle başlayan oturumda, 26 ülkenin büyükelçisi, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin "Dünya Kültür Mirası" olarak tescillenmesiyle ilgili görüşlerini açıkladı.

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri`nin UNESCO Dünya Miras Listesi`ne alınmasıyla Türkiye`nin listedeki varlık sayısı 14`e yükseldi. Diyarbakır Surları dünyanın en eski yapılarından. Hevsel Bahçeleri ise hem tarihiyle hem de Dicle`nin kıyısında bulunan verimli ve bereketli toprağıyla biliniyor.

Almanya'nın Bonn kentinde 28 Haziran günü başlayan süreç bu akşam sona erdi. UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, dünyanın çeşitli ülkelerinden 'Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmek için başvuran 38 dosya görüşüldü.

Diyarbakır'da tarihi Surları ve Hevsel Bahçeleri ile başvuruda bulundu. Diyarbakır'ın simgesi olan, üzerindeki yazıtlar, kitabeler ve kabartma figürlerle bir açık hava müzesini andıran 5 bin 700 metre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğindeki tarihi surlar ile özgün işlevini binlerce yıldır koruyan 700 hektarlık alanı kapsayan Hevsel Bahçeleri en nihayetinde bu akşama yapılan oylamada 'Dünya Mirası' olarak tescillendi.

Düzenlenen son toplantıda 21 delegenin oyunu alan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri oy birliğiyle 'Dünya Kültür Mirası' listesine girdi. (İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir