• DOLAR 32.37
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2325.463
  • ...
Tohumların aşırı zamlanması yerfıstığı çiftçisini mağdur etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana ili, yerfıstığı üretiminde her geçen sene gelişirken bu sene tohumların aşırı zamlanması çiftçiyi mağdur etti. Geçen yıl yerfıstığı tohumunun tonunu 6-7 bin TL`den alan çiftçi, bu sene aynı tohum için yaklaşık 20 bin TL ödedi.

Fıstık için kiralanan tarlaların icar tutarlarının da oldukça yükseldiğini belirten çiftçi, “Geçen yıl yerfıstığı fiyatları yüksek olunca çiftçi kar etti. Ancak bunu fırsat bilen tohum firmaları fiyatları çok yükseltti. Bu sene yerfıstığı çiftçisi olarak kara kara düşünüyoruz.” diyerek durumlarına dikkat çektiler.

Yerfıstığında yerli tohumların verimsiz olmasından dolayı ithal tohumlar kullanıldığını ifade eden Adana çiftçisi, ithal tohumların da kat kat arttığını bu yüzden daha ekim yaparken zarar ettiklerini söylediler. İlke Haber Ajansına (İLKHA) konuşan çiftçi, sorunlarını şöyle aktardı:

Adana`nın İncirlik, Kürkçüler, Karataş, Şıhmurat ve Ağzıbüyük mıntıkalarında yaklaşık bin 500 dönüm yerfıstığı ektiğini belirten İrfan Kayalı isimli çiftçi,  yerfıstığı üretmenin zahmetli bir iş olduğunu dile getirdi. Kayalı, “Ekim,  sulama, ilaçlama ve çapası ile çok uğraştırıyor. Ayrıca hasadı da baya zahmetli.” dedi.

“Tohumdaki yüksek zam çiftçiyi zor duruma soktu”

Bu sene ekim maliyetlerinin, tohum fiyatlarındaki yüksek artıştan dolayı katlandığına dikkat çeken Kayalı, “Geçen yıl 6-7 bin TL`ye aldığımız ithal yerfıstığı tohumunu bu yıl 20 bin TL`ye alabildik. Bu yüksek zam çiftçiyi zor duruma soktu. Yer fıstığı eken bir çiftçinin dönüm başı maliyeti bin 500 TL`yi buluyor.  Bir çiftçi dönüm başı ortalama 400 kilogram ürün alabiliyor.  Yer fıstığı satış fiyatlarının kilogram olarak 4 TL olduğunu düşünürsek, çiftçi ancak maliyetini çıkartabilecek gibi görünüyor.” diye konuştu.

Geçen sene dönümünü 200-300 TL`ye kiraladıkları tarlaların bu yıl ki icar fiyatlarının 400-500 TL`ye yükseldiğini ifade eden Kayalı, bunun da çiftçiye ekstra bir maliyet getirdiğini söyledi.

Çoğu çiftçinin mecburen borçlanarak ekim yaptığını belirten Kayalı, “Hayırlısı bakalım sonumuz nasıl olacak?”diyerek dert yandı. Yerfıstığı desteklemesinin de istenen oranda olmadığını dile getiren Kayalı, bunun biraz daha makul oranda arttırılması gerektiğini dile getirdi.

Mikrofonlarımıza konuşan Necati Kuyucu ve Aydın Demirci isimli çiftçiler de tohum fiyatlarının aşırı zamlanmasından şikâyet etti. Çiftçinin, yüksek maliyet yüzünden zarar ettiğini belirten çitçiler, “Geçen yıl yerfıstığı fiyatları yüksek olunca çiftçi kar etti. Ancak bunu fırsat bilen tohum firmaları fiyatları çok yükseltti. Bu sene yerfıstığı çiftçisi olarak kara kara düşünüyoruz.” dediler. Çiftçiler, yerfıstığındaki destekleme oranlarının da yükseltilmesini istediler.

Öte yandan, Adana`da Nisan ayının ortalarında ekilen yerfıstığının, Eylül aylarının ortalarına doğru hasadının yapıldığı öğrenildi. (Ayhan Kaya -İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir