• DOLAR 32.412
  • EURO 35
  • ALTIN 2324.401
  • ...
'İş kazalarının en büyük nedeni: İhmaller'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nilüfer İlçesi Beşevler Mahallesi’nde geçtiğimiz hafta Perşembe günü bir inşaat çalışması sırasında yaşanan göçük ile ilgili İlke Haber Ajansı (İLKHA)’ya açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Basri Akyıldız, “İş kazalarının yaşanmaması ve yeni canlar yitirmemek için inşaatı yapan yüklenicinin, belirlenen yasalar ve tekniklerin dışına çıkmadan uygulamayı gerçekleştirmesi gerekmektedir.” dedi.

Uygulamayı yaptıran şantiye şefinin gerekli bilgi birikimi ve uzmanlığa sahip olması gerektiğini vurgulayan Akyıldız, yapı denetim firmasının, belediyelerin, müfettişlerin inşaatları daha sık ve doğru denetlemesi gerektiğini dile getirdi.

“642 kişi iş kazası nedeniyle hayatını kaybetti”

2014 yılında iş kazası sonucu bin 886 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Akyıldız, bunun 423’ünün inşaat sektöründe yaşandığını ifade etti. 2015 yılında ilk 5 ayda 642 işçinin iş kazası sonucu yaşamını yitirdiğini söyleyen Akyıldız, bu sayının her geçen gün gelen haberlerle artmakta olduğunu kaydetti.

“Türkiye, iş kazalarında Avrupa birincisi”

Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa birincisi olduğunu aktaran Akyıldız, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de her gün 172 iş kazası meydana gelmektedir. Bu kazalar, her gün ortalama 4 işçinin hayatına mal olurken, 6 işçi ise sürekli iş göremez hale gelmektedir. Yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in açıklamalarına göre iş kazalarının yüzde 12,5’i inşaat sektöründe yaşanmakta ve bu ölümlerin yüzde 42’si yüksekten düşmeden kaynaklanmaktadır.” diye konuştu.

“En büyük sorumluluk Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nındır”

İş güvenliğinin, uyarılara, yaşanan acılara ve tüm tartışmalara rağmen sektörün en önemli sorunlarından birisi olmaya devam ettiğini anlatan Akyıldız, “Bursa’nın Nilüfer İlçesi Beşevler Mahallesi, Yıldırım Caddesi üzerinde 18 Haziran Perşembe günü bir inşaata beton göçmesiyle yaşanan kaza da bunlardan birisidir. Kazada 2 kişi göçen beton tabliyenin altında kalmıştır, göçük altında kalan bir işçi başından aldığı darbe nedeniyle yoğun bakımda tedavi görmeye devam ederken müteahhidin misafiri olan kişinin sağlık durumu iyiye doğru gitmektedir. Bu kaza bize tedbirler alınmadan ve teknik kurallara uyulmadan yapılan uygulamaların nasıl sonuçlanabileceğini bir kez daha göstermiştir. En büyük sorumluluk ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nındır.” ifadelerini kullandı.

“Kanun değişikliği iş kazaları için caydırıcı olmamıştır”

“Yaşanan iş kazaları gösteriyor ki İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ndaki değişiklikler yanlış uygulamaların ve kazaların önüne geçememiştir.” diyen Akyıldız, “Resmi gazetede yayınlandığı 23 Nisan tarihinden itibaren yürürlüğe giren Kanun değişikliği iş kazaları için caydırıcı olmamıştır.” şekline konuştu.

Kaza ile ilgili İMO Bursa Şubesi’nin Teknik Komisyonu tarafından bir inceleme gerçekleştirilerek rapor hazırlandığını belirten Akyıldız, Komisyon başkanı ve aynı zamanda Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün tarafından hazırlanan raporda, çalışmaların durdurulması ve teknik yeterlilik sağlandıktan sonra devam edilmesi gereken bir inşaatta ihmallerin nelere yol açabileceğini gözler önüne serdiğini ifade etti.

“Çökmenin nedeni uygun tasarlanmayan kalıp sistemleri”

Nilüfer’de çöken binanın sebeplerin anlatan Akyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rapora göre; çökme proje hatası veya zeminden değil, tekniğine uygun tasarlanmayan kalıp sistemleri nedeniyle yaşanmıştır. Yaşanan bu kazadan çıkartmamız gereken önemli dersler var. Bu tür iş kazalarının yaşanmaması ve yeni canlar yitirmemek için inşaatı yapan yüklenicinin, belirlenen yasalar ve tekniklerin dışına çıkmadan uygulamayı gerçekleştirmesi gerekmektedir.”

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun işveren, işçi ve yetkililere getirdiği yükümlülüklerin net bir şekilde aktarılması gerektiğine vurgu yapan Akyıldız,  “Bakanlık, çok tehlikeli işler sınıfında yer alan yapı gibi işlerde uyulması gereken kurallar ve güvenlik önlemlerini zorunlu hale getirmek için yaptırım gücünü ve denetimlerini arttırmalıdır.” dedi.

“Artık ihmaller iş kazalarına ve ölümlere yol açmasın”

Akyıldız, “İMO Bursa Şubesi olarak tüm yetkilileri, işverenleri, denetleyen kurumları bu konuda daha duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyoruz. Artık ihmaller iş kazalarına ve ölümlere yol açmasın.” şeklinde konuşarak sözlerini noktaladı. (Zeki Aras –İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir