• DOLAR 32.488
  • EURO 34.596
  • ALTIN 2480.82
  • ...
`Çocuğuna ilgi göstermeyen anne-baba onu kaybeder`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Okulların tatile girmesiyle birlikte yüzbinlerce çocuk yaz tatiline girdi. Birçok çocuk ailesine katkı sunmak amacıyla bir yerlerde çalışırken birçok öğrenci de özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılan Yaz Kuran Kurslarına gitmeye başladı. Bunun yanında ne bir işyerinde çalışan ne de herhangi kurumda oluşturulan programlara katılmayan çok sayıda çocuk da var.

Özaslan, ailesinden gerekli ilgiyi göremeyen birçok çocuğun, dışarıda kendisini bekleyen tuzaklarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Bir anne-baba çocuklarına nasıl davranmalı, çocuğun iyi bir insan olması için neler yapılmalı, çocukları bekleyen tehlikelere karşı ne gibi önlemler alınmalı gibi konularda İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) açıklamalarda bulunan TV program yapımcısı Emin Özaslan, ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.

3 aylık yaz tatilinin çocuklar için faydalı olması konusunda her anne-babanın bir beklenti içinde olduğunu belirten Özaslan, “Genelde her anne ve baba yaz tatili boyunca çocuğundan ne beklediği konusunda adım atar. Ama önemli olan anne-babanın çocuktan ne istediğinden çok çocuğun ne istediğidir. Genelde insanlarımız bu hataya düşüyorlar. Çocuklarının kendilerinden ne beklediğini hiç hesaba katmıyorlar. O yüzden bir anne veya baba çocuğunun kendisinden ne beklediğini iyi anlamalıdır.” dedi.

“Sakın çocuklara karşı ilgisiz kalmayın”

Çocukların anne ve babasından en çok ilgi beklediğini ifade eden Özaslan, bu ilginin anne-baba tarafından karşılanmadığı takdirde çocuğun bu ilgiyi başka yerlerde arayacağını bunun da beraberinde bazı problemleri doğuracağı uyarısında bulundu.

Özaslan, “Gerekli ilgiyi görmeyen bir çocuk fıtraten o ilgiyi başka yerlerde aramaya başlayacaktır. Bu da haliyle bazı tehlikelere kapı aralıyor. Çocuk ailesinden göremediği ilgiyi örneğin, parkta tanıştığı birilerinde, arkadaşında, akrabalarında bulacak ve bu insanların istediği tarafa meyledecektir veya bir TV programında gördüğü bir karakter onun ilgisini çekecek çocuğun ilgisi o yöne kayacaktır. O yüzden anne-baba çocuğuyla iyi bir iletişim kurarak gereken ilgiyi göstermelidir.” diye konuştu.

“Çocuk yetiştirmede en önemli adım iyi bir örnek olmaktır”

Bir çocuğun yetiştirilmesinde iyi örnek olmanın önemine değinen Özaslan, konuşmasına şöyle devam etti: “Her anne ve babanın çocuğundan yapmasını istediği bazı şeyler vardır. Mesela birçok anne ve baba çocuğun namaz kılmasını, camiye gitmesini ya da kitap okumasını ister. Bazen bunları yapmadığı zaman da ona kızmaya başlar. Hâlbuki anne ve baba tüm bunları çocuğundan isteyeceğine çocuğun elinden tutarak birlikte yapsa bu daha doğru olacaktır. Anne veya babasının yaptığı bir şeyi gören çocuk bunu yapmakta zorlanmayacaktır. Çünkü bir çocuk kendisine en çok örnek aldığı karakter anne ve babadır.”

“3 aylık Yaz Kuran Kursu programı 12 aya yayılmalıdır”

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından çocuklara yönelik hazırlanan Yaz Kuran Kurslarının, çocukların cami ve Kuran okuma atmosferine alışması konusunda önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Özaslan, Diyanetin bu uygulamayı yılın 12 ayına yayması gerektiğini belirtti.

Çocukların manevi gelişimine katkı sunmak amacıyla yaz programları düzenleyen STK`ları da değerlendiren Özaslan, STK`ların, çocukların ilgisini çekebilecek projeler oluşturup hayata geçirmesinin önemli olduğunu söyledi. (Osman Gülebak-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir