• DOLAR 32.515
  • EURO 34.884
  • ALTIN 2484.298
  • ...
Ramazanda aldığımız imanî şarj bizi on bir ay canlı tutmalıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fikret Özkan / Doğruhaber

Âlimler elde bulunan bu fırsatın kaçmaması, Ramazanın feyiz ve bereketinden istifade edilmesi için Doğruhaber aracılığı ile önemli tavsiye ve değerlendirmelerde bulundular. İşte kıymetli âlimlerimizden Ramazan tavsiyeleri…

Molla Abdurrahim Timurtaş, Ramazanda yapılması gerekenleri anlatarak, Şeytanı bağlayan, cennet kapılarını açan, cehennem kapısına kilit vuran şeyin, Müminin Allah`a yaklaşması, ibadeti, imanı, şuura uygun hareket tarzı, Allah ile olan bağlantısını sağlamlaştırması yani takvası olduğunu söyledi.

• Seydam kısaca oruç nedir?

Oruç, bütün azalarımızla ruhaniyetimizi de işin içine katarak ruhen ve bedenen nefsimizi terbiye etmektir. Manevi olarak insanın kendisini hasetten, ucbdan, kinden, riyadan, kibirden, muhafaza etmesi ve ruhi temizliğini de gerçekleştirmesidir. Zira oruç bir bütün olarak nefsî bir terbiye olduğu için tuttuğu oruç ile büyüklenen kişi, tuttuğu orucun farkında değildir ve onun ruhaniyetini kavrayamamıştır. Dolayısıyla aç kalması kendisine bir fayda vermeyecektir.

ALLAH`A YAKLAŞARAK ŞEYTANI BAĞLARSINIZ

• Orucun nefsi terbiye eden bir ibadet olduğunu söylediniz. Peki, Seydam, orucun asıl amacı nedir?

Allah Resulü insanın oruç tuttuğunda kendisini kötülüklerden alıkoymaması durumunda Allah`ın, kişinin kendisini aç bırakmasına ihtiyacı olmadığını belirterek, orucun asıl amacının bir bütün olarak kişinin kendi şahsında maddi ve manevi temizliği sağlaması ve ihlâsla tam teslimiyet göstermesi olduğunu bizlere göstermiştir. Orucun asıl amaçlarından biri de kişinin nefsine hâkim olmasıdır. Nasıl ki bizler nefsimizi yemek içmekten alıkoyuyorsak, aynı şekilde ruhumuzu da Allah`ın rızasının dışına taşan haleti ruhiyeden alıkoymalıyız ki bir bütün olarak ibadet şuuru ve ulaşmak istediğimiz bütünsel bir terbiye hâsıl olsun. Sadece açlığımız bize kâr kalmasın.

• Seydam, Ramazandan en güzel şekilde nasıl istifade edilir?

Allah Resulü Ramazanda şeytanların zincirlendiğini, cennetin kapılarının açıldığını, cehennemin kapılarının kapandığını söylüyor. Peki, soruyoruz; ‘Şeytan ne ile bağlanıyor?`  Şeytanı bağlayan bağları mümin kendisi oluşturuyor. Şeytanı bağlayan, cennet kapılarını açan, cehennem kapısına kilit vuran şey, Müminin Allah`a yaklaşması, ibadeti, imanı, şuura uygun hareket tarzı, Allah ile olan bağlantısını sağlamlaştırması ve Allah`tan sakınması yani takvasıdır. Bunların olmaması halinde, o zaman kişi kendi eliyle şeytanının bağlarını çözmüş, cennetin kapılarını kapatmış ve cehennemin kapılarını da açmış olacaktır.

• Ramazanın bereketi hakkında bize neler söylersiniz?

Çok büyük bir market düşünün. İçinde ihtiyaç duyacağımız her türlü malzemenin olduğu bir market. Bu market ‘herkes, her istediğini bedava alabilir` diye bir aylık bir kampanya başlatsa; böyle bir durumda insanlarımızın hâli ne olur?  Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi insan öylesine saldırır ki, orada bulunan malzemeler, belki de ihtiyaçları olamayan şeyleri dahi alıp götürmeye çalışır. İşte aynen bunun gibi, Ramazan ayı da içerisinde söylediğimiz bu marketten daha fazla nimet barındıran ve her anı ebedi hayatımız için bir gereklilik olacak değerli, kıymetli hazinelerle dolu bir zaman dilimidir. Acaba altın hükmünde bulunan bu değerli zamanımızı en verimli şekilde geçirmemiz gerekmez mi?

• Seydam, Ramazanda ehemmiyetle üzerinde durmamız gereken hususlar neler olmalıdır?

Ramazanda dikkat etmemiz gereken hususların başında evvela camiler gelir. Camilerimizi ihmal etmemeliyiz. Camiye gidişimizi artırmalı, mümkün olduğunca namazlarımızı camide cemaatle kılmalı ve Rabbimizin katında, şahsımıza mağfiret için vesile kılmalıyız.

Ramazanda yine ehemmiyet vereceğimiz şeylerden bir diğeri de Kur`an-ı Kerim`i çokça okumalı, anlamaya çalışmalı ve en azından Kur`an`ın feyiz ve bereketinden azami şekilde istifade etmeliyiz. Düşünün ki her bir harfine 10 sevap veriliyor. Bu bile başlı başına Kur`an`ı anlama ve okumayı gerektiren sebeptir ki zira bizim ebedi hayatımız için gerekli bir hazine haline getirilmiştir. Bu Rabbimizin bol rahmetinin tecellisidir. Buna ısrarla devam etmeliyiz.  Bunun yanı sıra Ramazanda oruç hukukunu iyi öğrenmeli, niye oruç tuttuğumuzu ve bu orucun bize yüklediği mesuliyeti bilmeli, idrak etmeliyiz.

Ramazan ayında kendimizi iyi bir şekilde beslemeliyiz. Zira bize lazım olacak olan 11 aylık iman azığımız bu ayda gizlidir ve fazlasıyla tedarik etmeliyiz ki bu uzun zaman zarfında yolda kalmayalım. Nasıl ki bir kişi telefonunu 2 saat şarj eder, bir gün kullanırsa aynen bunun gibi inşallaah bu ayda alacağımız imanî şarj ile 11 ayımızı Kur`an`ın gölgesinde gölgelendirecek ve bereketlendireceğiz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir