• DOLAR 32.508
  • EURO 34.577
  • ALTIN 2491.586
  • ...
Suriye`deki iç savaşın 2015 yılı bilançosu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Suriye'de 2015'in ilk altı ayında bin 547'si çocuk 11 bin 189 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. 

Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün (SNHR), ülkede dört yılı aşkın süredir devam eden iç savaşın son altı aylık bilançosuna ilişkin hazırladığı raporda bin 547'si çocuk, bin 14'ü kadın, 529'u işkence altında 11 bin 189 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edilerek, ölümle sonuçlanan saldırıların yüzde 77'sinin Esed güçleri tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi.

Ülke genelinde son altı ayda meydana gelen çatışmalarda, DAEŞ'in 413'ü silahlı olmak üzere bin 358 kişiyi öldürdüğü belirtilen raporda şu bilgilere yer verildi:

"Uluslararası koalisyon güçlerinin düzenlediği saldırılarda 45'i çocuk 102 sivil, YPG'nin saldırılarında ise 10'u çocuk, 2'si işkence altında 67 sivil hayatını kaybetti" dedi.

Öte yandan raporda muhalif gruplar tarafından ise son altı ayda 25'i silahlı 612 kişinin öldürüldüğü kaydedildi.

Olayların başlamasından bu yana toplam ölü sayısının ise 350 bin'i aştığı belirtiliyor. 

Barışçıl gösterilerden çok taraflı iç savaşa

Suriye'yi 44 yıldır yöneten Esed ailesinin baskıcı politikalarına karşı 15 Mart 2011'de başlayan barışçıl protesto gösterileri, yönetim tarafından kanlı şekilde bastırılmaya çalışılmıştı. Sivillere karşı silahlı müdahaleyi kabul etmeyen çok sayıda askerin ordudan ayrılması sonucu 2011 Temmuz'unda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kurulmuş, olaylar Esed güçleriyle ÖSO arasında çatışmalara dönüşmüştü. Lübnan merkezli Hizbullah örgütü de Esed güçlerine yardım amacıyla Suriye'ye girmişti. Aynı süreçte silahlı Kürt gruplar Afrin ve Haseke kırsalını kontrol etmeye başladı.

ÖSO'nun yanı sıra 2012 yılında Ahraru'ş Şam, Ceyşu'l İslam gibi diğer muhalif silahlı grupların kurulmasının ardından Esed rejimi ülkenin kuzey, güney, doğu ve orta kesimlerindeki hakimiyetini büyük oranda kaybetti.

Ülkenin Akdeniz sahil şeridi ile Şam, Halep, Hama ve Humus'un kent merkezlerini halen elinde tutan Esed yönetimi Haseke'de PYD güçleriyle ittifak halinde hareket ediyor.

DAEŞ'in 2013'te sahneye çıkarak muhaliflere karşı savaşarak Rakka, Deyru'z-Zor ve Halep kırsalını ele geçirmesinin ardından ülkede çok taraflı bir iç savaş yaşanıyor.

İdlib kırsalı, Şam ve Halep banliyöleri ve güneydeki Dera bölgesinin büyük kısmını elinde tutan muhalif silahlı gruplar hem Esed güçleriyle hem de DAEŞ ile mücadele ediyor. Muhaliflere saldırılar düzenleyen DAEŞ ise PYD gibi Kürt gruplara karşı da savaşıyor.

Amerika Birleşik Devletleri öncülüğündeki koalisyon güçleri ise terör ile mücadele amacıyla DAEŞ hedeflerine yönelik hava saldırıları düzenliyor.

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir