• DOLAR 32.328
  • EURO 35.13
  • ALTIN 2300.783
  • ...

Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, bu yıl hava şartlarının iyi olduğunu bu sebeple mısırda verimin artmasını beklediklerini ifade etti. Çiftçilerin bu yıl buğdaydan mısıra yöneldiğine de dikkat çeken Özkan, mısırda yüksek rekolte beklentilerinin olduğunu kaydetti.

Türkiye genelinde geçen yıl 7 milyon ton mısır üretimi gerçekleştiğini belirten Özkan, bu yıl da bunun üzerinde bir rekolte beklendiğini söyledi. “Çukurova çiftçisi bu yıl buğdaydan vazgeçip mısıra yöneldi” diyerek sözlerini sürdüren Özkan, “Hava şartları geçen yıla göre çok daha iyi oldu. Geçen yıl yaşanan kuraklığa rağmen bu rakama ulaşılmıştı." dedi.

Özkan, 5 milyon 390 bin dekar tarım arazisi olan Çukurova'da bir buçuk milyon dekar alana mısır ekimi yapıldığını belirtti.

“Çukurova çiftçisi mısır üretimini iyi öğrendi”

Özkan, "Bu yıl buğday ekimi azaldı ve mısır ekim alanı arttı. Hava şartları güzel gitti mısır hala süt ama daha iyi olacak. Ayrıca Çukurova çiftçisi mısır üretimini iyi öğrendi. Ortalama bir dönümden bin 350 kilo ya da bin 400 kilo ürün elde ediliyor. 2-3 yıldır bu rekolte alınıyor. Verimler yüksek bu yıl da bu oranlar ve daha üstü bekleniyor." şeklinde konuştu.

Mısırın kilosunun en az 80-85 kuruştan alınması gerektiğinin altını çizen Özkan, "Bir kilonun maliyeti en az 70 kuruş, ya da 70 kuruşu biraz geçiyor. Bu nedenle bir kilo mısır en az 80-85 kuruşa alınmalı. Devletin mısır üreticisine verdiği destek de çok düşük. Çiftçi ürününü hasat ettiği zaman acele etmemesi gerekiyor. Aylarca yıllarca beklemesin ama biraz bekleyip fiyatı düşürmeden satış yapması gerekiyor. Çiftçiler hasattan sonra biraz sabırlı olmalı ki bir yıllık emeğinin karşılığına alabilsin." diyerek çiftçilere tavsiyede bulundu.

Özkan, Çukurova mısırının toprağından dolayı GDO'lu ve kanserojen maddeler taşımadığını bu nedenle de Türkiye ve dünya piyasasında tercih edilen bir mısır olduğunu belirterek açıklamasını tamamladı. (İLKHA)