• DOLAR 32.331
  • EURO 35.068
  • ALTIN 2296.439
  • ...
BM `insani acil durum` ilan etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM) Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien başkanlığında toplanan BM kuruluşlarının temsilcileri, ülkedeki insani durumun acil olmasını göz önünde bulundurarak Yemen'de 6 ay süreliğine en üst düzey olan 3. seviye acil ilan etti.

Karar dolayısıyla tüm BM kuruluşları bu ülkedeki insani krize çözüm bulabilmek için personel ve fonlarını seferber edecek. BM, halen Irak, Suriye ve Güney Sudan'da da 3. seviye acil durum uygulamasında.

BM rakamlarına göre, Yemen'de nüfusun yüzde 80'ini geçen 21 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç. 13 milyon kişi gıdaya ulaşma sorunu yaşarken 9.4 milyon kişi ise temiz su sıkıntısı çekiyor.

Ülkenin güneyinde ve Suudi Arabistan sınır bölgelerinde sıtma, kolera ve diğer bulaşıcı hastalıklar görülüyor. Ülke genelinde en az 160 sağlık kuruluşu, güvenlik sorunu, yakıt sıkıntısı ve diğer eksiklikler nedeniyle kapanmış durumda.

'İnsani ateşkes' çağrısı

BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Yemen'deki taraflara, ülkeye insani yardım ulaştırılabilmesi için geçici ‘insani ateşkes' çağrısı yapmıştı.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veld Şeyh Ahmed de, Ramazan ayının sonuna kadar çatışmaların durdurulmasını sağlamaya çalıştıklarını belirtmişti.

Koalisyon güçlerinin Yemen limanlarını kontrol etmesi ve devam eden hava operasyonlarının ülkeye insani yardım ulaştırılmasına sekte vurduğu belirtiliyor.

İran destekli Husilerin ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adlı hava harekâtı başlatmıştı. Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdrabbu Mansur Hadi yönetiminin BM'ye müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyon 21 Nisan'da sona erdi; "Umuda Dönüş" adlı yeni bir operasyon başladı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir