• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

İhracatın olumlu sinyaller vermeye başladığını ifade eden işadamları, 2015 yılının başından itibaren negatif yönde seyir izleyen rakamların Haziran ayında yeniden artışa geçtiğini vurguladılar.

Gaziantep`ten bu yıl Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 artışla 536 milyon 595 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildiren işadamları, Ortadoğu`da yaşanan tüm olumsuz şartlara rağmen Haziran ayında toplam 183 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini ifade ettiler.

Gaziantep`ten, Haziran ayında yüzde 4,4 artışla 536 milyon 595 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirten Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu  yaptığı açıklamada, Gaziantep`in ihracat gelişiminin, Türkiye genelinden daha pozitif bir seyir izlediğine işaret etti.

Konukoğlu, “En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında, Haziran ayında en yüksek ihracat artışını Gaziantep yakaladı. Haziran ayında ilk 10 içerisinde sadece Gaziantep ve Manisa ihracatını artırmayı başardı.” diyerek Gaziantepli ihracatçıları kutladı.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ise, Haziran ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, aylar sonra gelen artışın iş dünyası için umut verici olduğunu söyledi.

İhracatı etkileyen birden fazla etkenin olduğunu vurgulayan Bartık, doların avroya karşı değer kazanmasının bu nedenlerden biri olduğunu, aynı etkinin ithalat için de geçerli olduğunu belirtti.

Yaşanan olumsuzluklara karşı Gaziantepli ihracatçıların yeni pazar arayışını sürdüğüne dikkati çeken Bartık, “Dünya genelinde yaşanan sorunlar nedeniyle zor günler yaşandığı doğru ancak bu nedenden dolayı oturup birilerinin gelip sihirli değnekle sıkıntıları çözmesini bekleyecek halimiz yok. Nerede pazar varsa, o pazarı değerlendirmeliyiz. Bahanelerin ardına saklanarak zaman kaybedemeyiz. İşadamları ülkemize katma değer sağlamak için büyük çaba harcıyor. Bu çabaları takdirle karşılıyoruz. İhracatımızın düşüş gösterdiği noktalarda ihracata devam ederken, düşüşü de telafi edecek pazarları iyi analiz ediyoruz. İhracattaki pozitif seyir, umut vericidir.” ifadelerini kullandı.

2015 yılı Ocak-Haziran ihracat rakamlarını açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da, bu dönemde GAİB`in 4 milyar 159 milyon 4 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, diğer birlikler adına yapılan 350 milyon 800 bin kayıtla birlikte bu rakamın 4 milyar 509 milyon 805 bin dolar olduğunu açıkladı.

Ocak-Haziran 2015 dönemlerine ait yapılan ihracatta bölge ve ülke bazındaki değerlendirmelere de dikkat çeken Çıkmaz, GAİB`in yaptığı ihracatın yüzde 60,5`lik bölümünün Ortadoğu ülkelerine gerçekleştiğini ifade ederek, “Bölgemiz ihracatında Orta Doğu Ülkeleri yüzde 60,5 pay ile ilk sırada yer almaktadır.  AB Ülkeleri yüzde 15,6 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri yüzde 11,1 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 183 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, Suriye, İran, ABD, İtalya, Libya, İngiltere, Almanya ve Belçika Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” açıklamasında bulundu.  (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)