• DOLAR 32.331
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2295.889
  • ...
SON DAKİKA
Mısır Polisi, 13 İhvan üyesini katletti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır cunta güçleri başkent Kahire`nin batısında yer alan 6 Ekim semtinde bir eve düzenlediği silahlı baskında 13 Müslüman Kardeşler (İhvan Müslimin) liderini katletti. İhvan bu saldırı ile ilgili yaptığı açıklamada  darbe rejimine karşı mücadelenin kendileri açısından farklı bir boyut kazandığını ima etti. İhvan "Liderlerimize yapılan suikast eylemleri, ülkeyi zulüm görenlerin öfkesinin kontrol altına alınamayacağı yeni ve tehlikeli bir aşamaya götürüyor ve bu saldırı bir dönüm noktası" denildi.

'Yeni bir aşamaya dönüm noktası'
İhvan`ın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, “Tüm dünya, Sisi`nin Mısır`ı sürüklediği bu durumdan sorumludur. Bu suikast eylemi, Mısır`daki durumu sabote edecek çok tehlikeli bir durum oluşturuyor. Tüm dünyayı bundan sorumlu tutuyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca “Sisi toplu katliamlar yapmakla yetinmedi, onurlu insanların evlerine baskın düzenlemeye başladı” ifadeleri kullanıldı.Sina`da IŞİD`in tarafından yapılan saldırılardan Mısır ordusunun ve darbe yönetiminin sorumlu olduğu iddia edildi.

'13 İhvan lideri katledildi'
Mısır yönetimine yakın El Vatan gazetesi, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde eve düzenlenen silahlı baskını doğruladı. Darbe yönetimi ise, öldürülen 13 İhvan liderlerinin güvenlik güçlerine karşı silahlarla karşılık verdiğini öne sürdü.

Al Jazeera`ya konuşan Mısır`da İhvan sözcüsü Muhammed Muntaser, darbe yönetiminin iddialarını yalanlayarak, 6 Ekim semtinde toplanan 13 İhvan liderlerinin hiçbir silah taşımadıklarını ve hapishanelerde haksız suçlamalarla tutuklananların ailelerine Ramazan ayı kapsamında yardım kampanyası düzenlemek amacıyla toplandıklarını savundu. Muntaser, öldürülen kişilerin daha önce hapishanelerde bulunan tutukluların ailelerine yardım etmek amacıyla bir heyet kurduklarını ve bu kapsamda çalışmalara başladıklarını söyledi.

Al Jazeera`ya konuşan ve İstanbul`da bulunan İhvan yöneticisi Abdulsettar Kasim ise öldürülenlerin arasında eski parlamento üyelerinin, tutuklanan İhvan üyelerini mahkemelerde savunan avukatların bulunduğunu dile getirdi. Ölenler arasında eski parlamento üyesi ve İhvan teşkilatının avukatı olarak tanılan Naser Hafi de bulunuyor.

Kasim, söz konusu silahlı baskının, askeri darbe yönetiminin İhvan'a düzenlediği saldırılarının kapsamında yapıldığını, amacının teşkilata darbe indirmek olduğunu savundu.

'Teröre karşı mücadele' kanunu onaylandı
Mısır devlet haber ajansının (MENA) haberine göre, hükümet teröre karşı mücadele kanun tasarısını onadı.

Düzenlediği askeri darbenin ardından Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Abdulfettah Sisi, başsavcı Hişam Barakat`ın suikastle öldürülmesinin ardından teröre karşı bir takım tedbir ve kanun alınmasını istemişti. Önerdiği kanunların arasında, ‘teröre karşı mücadelede yargı sürecin hızlandırması ve kolaylaştırılmasını` öngören teröre karşı mücadele kanunu bulunuyordu.
Hükümetten kanun ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, kanunun teröre karşı mücadeleye “hız ve adil caydırıcılık” kazandıracağı ifade edildi.

Açıklamada, “Şehitlerimiz için hızlı adalet ve misilleme uygulama için yasa tasarılarının paketi onaylandı” denildi.

Mısır`da art arda saldırılar
Mısır`ın 6 Ekim kentinde polis karakoluna yakın bir noktada bombalı saldırı olmuş, 3 kişi hayatını kaybetmişti.
İskenderiye'nin doğusunda da bir polis kontrol noktasına silahlı saldırı düzenlenmişti. İlk belirlemelere göre çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Başsavcı Barakat'a saldırı
Pazartesi günü Kahire'nin Heliopolis semtinde Harp Akademisi yakınından geçerken Başsavcı Hişam Barakat'ın konvoyu hedef alınmıştı. Başsavcı Barakat yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Barakat, Muhammed Mursi'yi görevden uzaklaştıran askeri darbenin ardından Temmuz 2013'te göreve gelmişti. Abdülmecid Mahmud'un istifasından sonra geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un atadığı Barakat, 10 Temmuz 2013'te yemin ederek görevine başlamıştı.

Barakat 14 Temmuz 2013'te, Cumhuriyet Muhafızları Kışlası önündeki çatışmalarda 51 kişinin ölümüyle ilgili, Müslüman Kardeşlerin liderlerinden Muhammed Bedii'nin de aralarında olduğu 15 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. Başsavcı Barakat sanıkların mal varlıklarının da durdurulmasını talep etmişti.


Kaynak: Al Jazeera

 

,

Bu haberler de ilginizi çekebilir