• DOLAR 32.386
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2326.515
  • ...
Hukukçular Derneği ODTÜ olayını yargıya taşıdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ODTÜ de mezuniyet törenin öğrenciler tarafından açılan pankartta İslam`ın beş şartından biri olan Ramazan ayına hakaret edilmesi Hukukçular Derneği Şanlıurfa temsilciliği tarafından tepki gösterilerek yargıya taşındı.

Hukukçular Derneği Şanlıurfa temsilciliği adına suç duyurusunu Av. Ömer Avcı yaptı.  Yapılan suç duyurusu hakkında basına bilgi veren Avcı, “ODTÜ`nün 2015 Mezuniyet töreninde öğrenciler tarafından artık klasik haline gelen pankartlar da açılmış. ODTÜ'lüler pankartlarda kendilerince esprilere yer verme saikiyle hareket ederken kamuoyunca malum fotoğrafla bilindiği üzere, bu pankartı taşıyan kimselerce İslam`ın ritüeli olan oruç, aşağılanmış ve bu suretle dini değerleri aşağılayan bir ifade biçimi ile davranılmıştır.” dedi.

“Bu üniversitelilerin nasıl bir özgürlük istedikleri ortada”

“Her platformda “özgürlük” diye bağıran bu üniversitelilerin mezuniyet törenin de bu biçimde pankart taşımalarının nasıl bir özgürlük istediklerinin de asılında en net göstergesidir.” diyen Avcı, “Hakaret etme özgürlüğü, alenen aşağılama özgürlüğü istediklerini gördüğümüz bu kimselerin, bu haklarının olmadığını bildirmek isteriz. Bu ülke de herkes eşittir, kimsenin yekdiğerinin kutsalına dil uzatmaya hakkı yoktur, olamaz.” şeklinde konuştu.

Mizahın, bir anlatım tarzı olarak, bir düşüncenin açıklanması şekli olarak bir edebi tür ve ifade biçimi olduğunu ifade eden Avcı, “Bir hukukçu, bir Müslüman ve nihayetinde bir insan böyle bir ifade biçiminin kısıtlanmasına karşı çıkmaz. Ancak bunun da bir sınırı ve haddi vardır.” diye konuştu.

Mizahın sınırını çizen hükümler açık ve net biçimde ortada olduğunu dile getiren Avcı, “Bir kimsenin, diğerinin inandığı, kutsal saydığı değerlere dil uzatması, hakaret etmesi, mizah sınırlarını aşan biçimde alay edip aşağılaması korunamaz. Bu sadece inandığımız din için değil tüm dinlerin değerleri için geçerlidir. Hukuk da bu perspektiften bakar, bakmalıdır. Aksi takdirde, bireyin dini değerlerinin aşağılandığı bir ortamda bu kere ifade özgürlüğü ve din hürriyeti dindar aleyhine kısıtlanmış olacaktır. Kamu düzenini korumak için bu tip eylemlerin cezalandırılması şarttır.” ifadelerini kullandı. 

“Ramazan ayıyla dalga geçilmiştir”

Pankartla Ramazan ayıyla dalga geçildiğini belirten Avcı, “Bu saikle malum pankartta yer alan cami, minare ve mahya figürünün üstüne ‘on bira  yın mezunu` şeklinde bir ifade yazarak, dini bir kurumun tasvir edildiği mahya üzerinde, dinimizce alkol olduğu için haram olan ‘on bira` kelimesinin yerleştirilip, bilerek artan hecenin aşağı kaydırarak yazılması, bir maksadın ürünü olup, içinde bulunduğumuz Ramazan-ı Şerif ayında yapılması başlı başına bir tasarlama ve amacın sonucudur. Bu suretle, dinimizce haram olan bir şey, dini kurumun tasvir edildiği bir resim ile açıkça aşağılanmış, dalga geçilmiştir.” diye tepki gösterdi.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu belirten Avcı, ayrıca Charlie Hebdo dergisinin Peygamberimize yaptığı hakareti yayınlayan ve destekleyen Cumhuriyet Gazetesi yazarı Hikmet Aslan Çetinkaya, Bülent Utku ve Ceyda Karan hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ve 09.07.2015 tarihinde de ilk duruşmanın İstanbul 2. Asliye mahkemesinde görüleceğini söyledi. (ILKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir