• DOLAR 32.351
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2308.823
  • ...
Rusya o ülkenin gazını kesti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şirketten yapılan açıklamada, ”Ukrayna Temmuz ayı için gazın parasını ödemedi. Bu nedenle Gazprom 1 Temmuz saat 10.00 itibarıyla Ukrayna`ya gaz akışını kesti” denildi.
Avrupa Komisyonu Yardımcı Başkanı Maros Sefcovic ise, Avrupa Birliği'ne gaz tedarikinin bu karardan etkilenmeyeceğini söyledi.

Siyasi krizden enerji krizine

Ülkenin doğusunda yaşanan çatışmalarda Rusya'nın etkisi ve Kırım`ın ilhakı nedeniyle Rusya ile Ukrayna`nın ilişkileri son yıllarda bozuldu.

Krizin yaşandığı dönemde Rusya Ukrayna`ya doğalgaz satışını durdurduğunu açıklamış, Avrupa Birliği`nin arabuluculuğuyla enerji krizi aşılmıştı. Rusya paranın peşin ödenmesi koşuluyla gaz tedarikine devam etmeyi kabul etmişti.

AB arabuluculuğu

Moskova yönetimi o dönemde, 3,1 milyar dolarlık gaz faturasını ödemeyen Ukrayna'ya yüzde 20 indirim yapmayı kabul etmişti.

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Ukrayna'nın Enerji Bakanı Yuri Prodan ve AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Öttinger ile Gazprom ve Naftogaz yöneticilerinin imzaladıkları iki ayrı anlaşma Mart 2015 sonuna kadarki süreyi kapsıyordu.

Kiev yönetimi bin metreküp gaza 2014 sonuna kadar 378 ve 2015'in ilk çeyreğinde 365 dolar ödemeyi kabul etmişti.

Alternatif gaz yolları

Rusya`dan Türkiye`ye doğalgaz akışı sağlayan Türk Akımı boru hattı yoluyla Yunanistan`a, oradan da Avrupa`ya gaz tedariki konusunda Moskova ve Atina arasında 20 Haziran`da anlaşma imzalandı.

Türk Akımı'nda Karadeniz üzerinden Türkiye'ye Kıyıköy'den giren Rus doğalgazı, İpsala'dan Yunanistan'a geçiyor. Burada depolanacak gaz Avrupa'ya dağıtılacak.

Ayrıca Türk Akımı'nın yanı sıra Baltık Denizi üzerinden geçecek iki yeni doğalgaz hattı projesi üzerinde çalışan Rus enerji şirketi Gazprom`un CEO'su Aleksey Miller, bu iki yeni hattın Türk Akım'a rakip olmayacağını belirtti.

Rus gazının en büyük alıcısı konumundaki Avrupa ülkeleri, Ukrayna krizi nedeniyle yeni güzergâh arayışındaki Rusya`nın Güney Akım Projesi`ni kullanma fikrine sıcak bakmamış, proje aralık ayında iptal edilmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir