• DOLAR 32.6
  • EURO 34.682
  • ALTIN 2526.634
  • ...
Türkiye'de her 10 ölümden 4'ü kalp krizinden yaşanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bursa, Sağlık Bakanlığı’nın kalp krizine karşı farkındalık oluşturmak için hayata geçirdiği “Hızlı Davran Hayatını Kurtar” Projesinde pilot illerden biri oldu.

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan “Hızlı Davran Hayatını Kurtar” Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’de kalp krizi geçiren hastaların, hastalık hakkında farkındalık düzeyinin düşük olması nedeniyle hastaneye çok geç başvurduğunu dile getiren Dr. Akan, “Bakanlığımız tarafından Kalp damar hastalıkları ölüm nedenlerinin azaltılması ve Kalp damar hastalıkları için erken tanı ve uygun tedaviye erişiminin güçlendirilmesi amacıyla böyle bir proje hayata geçirilmiştir.” dedi.

Kalp damar hastalıklarının ve özellikle de kalp krizinin ülkemizde görülen ölümlerin en sık nedenlerinden biri olduğunun bilgisini veren Dr. Akan, “Türkiye’de her 10 ölümden 4’ü kalp krizi nedeniyle oluşmaktadır. Kalp krizine bağlı toplam ölümlerin yarısı belirtilerin başladığı ilk 3-4 saat içinde ve çoğunlukla hastaneye ulaşmadan önce gerçekleşmektedir. Kalp krizi sırasında kalbe gelen kan akımı bozulmaktadır. Kalbe gelen kan akımının eski düzeyine gelmesi ne kadar gecikirse kalpte oluşan hasar o kadar artmakta, kişi hayatını kaybedebilmekte veya ileriki yaşamında yaşam kalitesini bozan sorunlarla karşılaşmaktadır.” dedi.

Hasta doğru noktaya taşınacak

Bursa’nın Projenin uygulanacağı pilot illerden biri olduğuna dikkat çeken Dr. Akan, “Vatandaşlarımızı kalp krizi belirtileri konusunda bilinçlendirilmeyi ve acil durumlarda 112’yi arayarak hastaneye ambulans ile gitmelerini sağlanmayı amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra hastaların rahatsızlıklarının kalp krizi olması durumunda ambulansın ilgili hastayı doğrudan anjiyo yapılan merkezlere ulaştırılması da hedeflenmektedir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir