• DOLAR 32.56
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2435.424
  • ...
Türkiye kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya(mı?)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Küresel iklim değişiklikleri nedeniyle Türkiye’nin kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yaklaşan bu tehlikenin doğada, son yıllarda sıkça görülen sel felaketleri, kuraklık gibi doğal afetlerle sık sık gündeme geldiğini ifade etti.

Geçtiğimiz 30 yıllık dönemde kuraklıkların oluşma sıklığının iki kat arttığını vurgulayan Sarıbal, 1850 yılından bu yana ortalama sıcaklıkların 0,8 derece yükseldiğine dikkat çekti.

Sarıbal, “Sıcak ve kurak dönemlerin süresinin şiddetindeki artış çölleşme, tuzlanma, erozyon gibi olayları da hızlandırdı. Bu süreçte yaşam alanlarındaki hızlı değişimlere uyum sağlayamayan birçok bitki ve hayvan türü yok olacaktır.” şeklinde konuştu.

Türkiye’yi kuraklık tehlikesi bekliyor

Küresel iklim değişikliklerinin Türkiye’nin değişik bölgelerini farklı biçimlerde etkileyebileceğine dikkat çeken Sarıbal, çölleşme tehdidi altındaki yarı kurak - yarı nemli özelliklere sahip Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde su kaynakları ve tarım açısından daha olumsuz sonuçların ortaya çıkabileceğini söyledi.

Önlem alınmazsa yoksulluk artacak

Küresel iklim değişikliklerinin tarım üzerinde de ağır sonuçları olacağına dikkat çeken Sarıbal,  dünya genelinde 2 derece sıcaklık artışının tahıl verimlerinde yüzde 5, 4 derece sıcaklık artışının ise verimde yüzde 10’luk bir azalmaya neden olacağının tahmin edildiğini söyledi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir